str. 709

rustikálními, dvě polní cesty tvoří její základny, za nimiž, t. j. nad cestou vrchní větší ve skále vylámaná planina, pro skládání štěrku určená, o něco výše lom až pod zdi hradební se rozkládá. Pod spodní cestou prostírá se sad maj etnika Vlasáka č. p. 68, tři hektary držící až k hospodářským stavením osady Rábu,*) tudíž až k samému úpatí. Dne 3. dubna 1889 zastihl jsem na pasece lid v plné práci. Po celé čáře leželo porůznu vedle vydobytých pařezů velké množství drobnějších a něco i větších úlomků, ba i polovin žernovů od ručních mlýnků, na něž dělníci v předcházejících dnech v hloubce 1 až iy4 m. uhodili. Několik rozpůlených i celých žernovů spodních i vrchních, které již dříve od jednotlivců rábských a kunětických k účelům domácím (těžítka na zeli) byly rozebrány, podařilo se mi později přispěním starosty p. Velinského zpět získati. Jelikož vykopávání mými dělníky podniknuté na rozličných místech paseky kromě nálezu některých větších segmentů a jinakých pokřesaných úlomků nijakého příznivějšího výsledku nevykazovalo, pro pokročilost doby urychlené a rozsáhlejší prokopávání paseky příliš velký náklad by vyžadovalo, a kromě toho v celku nashromážděný materiál prozatím dostačil, obmezil jsem svou práci jen na prohlédnutí země do 2 m. hloubky, aniž bych byl na skálu uhodil. Země je v celku hlinito-písčitá, vrchem (ornice) na 15 cm. tmavější, níže až do iy2 m. hloubky světlejší barvy; kyprý písek zde převládá. Hlubší poloha jest nedotknutá, kompaktní, 6 cm. silnou jílovitou, světlohnědou vrstvou prostoupena, kteráž na dně ještě jednou vodorovně se opakuje.

Celkovitý výnos kamenů pokřesaných z celé paseky, které byly nahodile pod pařezy nalezeny, vykazuje 10 větších úlomkův, dva celé a 11 půlek žernovů, buď teprve započatých, buď po dokončení zkažených nebo hotových, vesměs však vrchních t. j. oboustranně misko-vitě vyhloubených, pak 2 celé a 1 půlku žernovů spodních na vrchu ve středu s kulatým, 3 až 5 cm. hlubokým otvorem průměru 3 a 4 cm.**) Průměr obou druhů žernovů jest rozličný (31, 35, 40 i 35 cm.), jich výška jest taktéž nestejná (16 a 20 cm), u vichních žernovů jde vyhloubení až na 5 cm po každé straně. Po výtce se asi řídily rozměry dle nahodivších se balvanů, aby se pracné okřesání snáze docílilo. Kámen jest čedič kunětický, druh velice tvrdý, specificky těžký, křehký a bublinovitý, jaký se více na povrchu a jen na jistých místech Hory vyskytuje, kdežto kámen vylámaný z vnitřních mohutných skalních stěn je spíše stejnoměrnější a měkčí jakosti. Když se na výše udané prostoře jen na některých jejích místech (tam totiž, kde stromy stávaly) tato sbírka mlýnských kamenů nalezla, jaké množství musí jich zajisté i na sousedních polohách v zemi skrytých ležeti! Že tomu tak,

*) Ruku 1870 založené.
**) Dva úplné mlýnky odevzdány museu pražskému, ostatek uložen v museu pardubickém.