str. 707

v úhlu 45° k ostatním kostrám, hlavou k severozápadu a poněkud nížeji, tedy spíše mezi oběma řadami. "Upravení hrobů bylo totéž, jaké jsem popsal v první zprávě (Crania bob. I. str. 115.): "natažená kostra byla více méně pečlivě kameny obklopena. Kromě toho byly častěji nalezeny stopy dřeva. Zvláštní zmínky zasluhuje hrob č. 18*, v němž byla kostra přikryta množstvím kamení; nad tímto ležela, asi podél levé nohy, kostra malého děcka. U nohou kostry velké byla nalezena železná tkoba se stopami dřeva.

Z milodarů nalezeny*) v hrobě č. 11. na každé straně lebky bronzové záušničky S-ovitě zatočené a prstének z bronzového drátu hrubě stočený; dále u pravé nohy kostry č. 15. nádoba na kruhu hrnčířském zhotovená a vlnicí ozdobená (b) a v hrobu č. 16. slovanská zaušnice stříbrným plechem potažená (a). Konečně byla kostra v hrobě č. 17, ozdobeca náušnicemi filigranovými typu orientálního, zhotovenými ze stříbrného plechu a točenjm stříbrným drátem okrášlenými (c). Bohužel, jsou obě silně porouchány, tak že pravý původní tvar nemůže býti již s určitostí rozpoznán; jest však patrno, že se po obou stranách zachovalých dutých bubínků nacházely podobné duté bubínky drátem ovinuté.

Nález podobného šperku v pohřebišti cbarakterisovaném slovanskými záušnicemi jest zajisté pozoruhodný; ale ještě nápadnější jest ta okolnost, že kostra tímto cizím šperkem zdobená byla zároveň v jiné orientaci pohřbena než ostatní, t. j. šikmo. Poukazuji při tom na nálezy podobné, učiněné v Zakolanech a v Zelenících, kde kostry v skrčené" poloze pochované se lišily zase kraniologicky od ostatního obyvatelstva, z čehož by vysvítalo, že to byly asi mrtvoly cizinců (soudíce zde podle šjerku, tam podle lebečného typu), které byly také v jiném směiu nebo docela dle jiného pohřebního způsobu pochovány.**)

Ostatní kostry byly prosty šperkův a milodarů.

* Neolithická osada na „Homolce" u Radhostovic. Asi půl

hodiny od Lovosic pod vrchem Ovčínem a nad vesnicí "Vchynicemi, která byla prvotním bidlem pánů Vcbynských ze Vchynic, pozdějších knížat Kinskýcb, zdvihá se návrší náležející k obci Eadhostovice (Rado-sitz), lidem podnes nazývané „Homolka". Poněvadž tento pahrbek vykazuje na svém temenu větší plochu, hodící se dobře ku založení hradiště, prohlížel jsem jej několikráte a zkusil i na jednotlivých místech arci doposud s nepatrným výsledkem zakopat. Po nějakých valech není již stopy; byly dozajista orbou a vodami zničeny; ale

*) Mimo zaušnice v I. a III. a nože v II. hrobě.
**) Srv. též Woldřichův uález v Sušicích (Památky arcbaeol. XII. str. 17.) a Niederlovy Příspěvky k anthropologii zemí českých 1. str. 26. Také mimo Čecby vyskytují se mezi řadovými jednotlivé hroby, v nichž jsou mrtví jiným obřadem pohřbeni, Da př. v Malé Týnici ve Slezsku.