str. 705

Právě však ta okolnost, že chtěje rozlišiti každou formu utvořil si také zvláštní pravopis, způsobila nepříznivou reeeiisi jeho sbírky v ČČM. 1831, str. 234 si., kde recensent praví, že byl na rozpacích, měl-li by knihu počítati mezi knihy české, protože řeč v ní vlastně je p. Trnkova, nikoli česká, ani moravská, ani slovenská. Kozutní se tím ovšem hlavně doslov a předmluva, než ani jazyku přísloví se tehda v češtině nevěřilo, nýbrž i ten pokládán za umělý a dělaný, protože se lišil leckde od Bernolákova dialektu, jímž vydal první slovenskou mluvnici.

Dle toho zachoval se ke sbírce i oelakovský ve svém ,Mudrosloví", kdež vůbec naskytuje se málo přísloví slovenských, přijatých ze sbírky Doležalovy a Bernolákovy. Znamenitá sbírka Ěibayova, chovaná nyní v.peštském nár. museu (dle životop. Ferd. Menčíka, str. 33, v poctu asi 4000 vět), zajisté nebyla mu známa neb aspoň přístupna Sbírku Trnkovu pak Čelakovský zařadil v překlade českém, věře patrně v autentičnost přísloví, z nichž veimi mnohá vyskytují se již ve sbírkách starších.

Pro nás je sbírka ta zajímavá dle svého původu i účelu a pořadateli nové sbírky přísloví československých připadne vděčná úloha zařaditi ji nově ve znění původním, když vymýtí odsud některé pravopisné výmysly Trnkovy. Zvláštností dialektických i dokladů k zvláštnostem kmenovým obsahuje mnohem více než sbírky ostatní tehdejší a tím i nabývá své zvláštní ceny.

Zprávy archaeologické.

* Pozdní hroby V Zakolanech. Při hledání vápenného kamene pro chamotovou továrnu v Zakolanech uhozeno na poli páně Ěezníčkově, na rovině mezi Blevicemi a Zakolany, ve hloubce 80 až 100 cm, blíže vrchu „Katovky" na šest hrobů, v nichž nalezeny úplně zachovalé kostry, uložené „v poloze přímé na zádech proti východu."

Kostry jsou obloženy opukou odjinud přinesenou, a tu i tam pozorováno, že musely býti v rakvích položeny, neboli shledáno spuchlé dřevo.

U koster nenalezeny nijaké milodary, ani jakýkoliv předmět z kovu, ani jakákoliv nádoba nebo střípek. Podle toho se dá souditi, že hroby sluší vřaditi do počátku II. tisíciletí, jako hroby libšické a libušinské.