str. 686

Druhý směr cesty byl podél Jihlavky a Oslavky na severozápad, kdež u K o unie nalezena mince císaře Nerona, u Oslavan pak zlatý peníz tři dukáty těžký Marca Aurela.

Nemíníme tím nikterak tvrditi, že se všude kupci neodvratně přidržovali koryta řeky Oslavy, někdy velmi súženého, myslíme však, že nepochybíme ve směru, když jej tuto klademe. NacházejíL se po obou stranách řek Jihlavky a Oslavky četné zaniklé vesnice před-historické, o nichž jinde bude pojednáno.

Od Vrbice, Kobylí a Bořetic postupuje k jihozápadu delší hřbet horský, jehož poslední výběžek nad samými Pavlovicemi nese povětrný mlýn. na svém vrcholku. Nájemce toho mlýna vykopal před nějakým časem při polní práci půl mlatu, později nalezl stříbrný denár. Kolem krásně modelovaného poprsí IMP. CAESAR TRAIAN HADRIANUS AVGr., na rubu ženská postava s hlavou v levo obrácenou, držící na pravé ruce hlavu se zubatou korunou a na levé ruce hlavu s diadémem a se ženským účesem. Opis zní PMTRP COS III. (Pontifex Maximus Tribunicia potestas Consul tertium *)

Taktéž na poli u Šakvic nalezena římská mince. Peníz ten pochází z doby římského císaře Vespasiana, má na líci zdařilou v právo hledící hlavu vavřínem ověnčenou a nápis IMP. CAESAR VESPASIANVS. Na rubu je vyobrazena na křesle sedící, k levé straně obrácená oděná postava ženská, a na pravé straně nápis TRP COS VI.

Na Svratce objevily se římské předměty u Rajhradu a Měnína. Obě tato místa vyznačují se hojnými hroby s kostrami, vedle nichž početně bronzových předmětů nalezeno, u Rajhradu také vyorána velká měděná mince s nápisem JUDEA VICTA = poražená Judea. Půl hodiny severně Rajhradu nalézá se malá víska Popovice, od níž na jih rozkládala se předhistorická osada, v níž jsem objevil kostru mající na krku emailové koraly barvy žluté, různé podoby, ozdobené intensivně modrými oky, kteréžto často se nalézají v jižních krajinách na př. u Villanovy v Istrii, Vači, Sv. Markétě, Sv. Michalu v Krajině a j. a patrně předmětem římského dovozu byly.

Nade vtokem Svitavy do Svratky rozloženo hlavní město Moravy Brno. čásť jeho, nynější Staré Brno, které se již roku 884 uvádí a Luze se jmenovalo, může se v nejnovější době honositi neméně důležitým nálezem.

Při opravě zahrady naraženo na upěchované základy, jakoby silnice zde byla, a objevena malá slzní nádobka a peníz císaře Trajana. Jiný peníz, který chovám ve své sbírce, nalezen při kopání základů k učitelskému ústavu ihned při levém nábřeží řeky Svratky. Jest nepravidelně okrouhlý, průměru 15—16 mm , zhotovený z mědi.

Aversní strana ozdobena ověnčenou hlavou, tváří v právo obrácenou, kolem níž čteme nápis: CONSTANTINVS * IVN NOB. C;

*) čas. mus. spolku olom. Jan Červinka.