str. 679

Pan Bayer zaslal mi ještě novější přepis téhož zaklínače s některými varianty a pěkně rýsovaným trojkruhem, okolo něhož čte se latinský nápis: „Sanctis angelis circumdantibus suis penetrabit cu-culum istum, nisi solus deus sit. Circnln[m] est sancte potentatis Amen."

Ke konci pak jest přídavek, který ve starším rukopise není, totiž „Klíč do země z kmene Davidového, skrze kterýž se otvírá do země takové zemské a božské, samorostló, drahé poklady obzvláštně které byly již prve skrz zemský klíč zamknuté a začítané; jinším spůsobem nelze k nim přijíti, než skrze tento klíč zemský." — Po té následuje požehnání nad tímto zemským pokladem a pak zaklínání v tato slova:

„Já N. N. zaklínám duchův zemských skrze Boha živého při tejto boží komoře a při tomto pokladu zemském; duchové zemští přikazuji vám skrze Boha živého a narození i umučení syna jeho milého pána a spasitele a vykupitele našeho Ježíše Krista a skrz do pekla vstoupení, skrz Adama a otcův svatých vyvedení, skrze Ducha svatého seslání, skrza nejsvětější a nerozdílnou Trojici svatů i všech svatých. Tak tvrdo spíte, jako kámen při Božím umučení syna Božího, kterým židé hrob zapečetili, až já naberu z pomoci Boží bez překážky vaší k potřebě mej s tovaryši tnými k slávě Boží a potřebným k spomožení; a jako syn Boží vyvedl Adama a otcův svatých, tak i já bych odtud i s mými tovaryši vyjíti mohl bez překážky, f Pane nade mnou, sám pán Bůh se mnú, pane Ježíši Kriste rač býti se mnou f — pil, pil, pilus, mun vis, zinlus, zinlus bobus, zinlus zinlus lobus kendo, Kindolus. Udělej tři kříže s palcem od právej ruky a řekni: Pilus, Nultor phei, zícantus Vest-baldus, asinč, salcus Krontus Hzanus, philus, piiilus, philus, rublidarus, philus, kedelus, philus hermos, A tullibon piur Kelviod. — Udělej zase tři kříže a řekni: nia, nin, nin, nin, nin, nin, nin, nin, nin, kaul, kaul, kaul, a zas tři kříže udělej, Sile del tel laul siul. — Když to vyříkáš a učiníš, hned všichni duchové odstoupíce a bude všecko otevřené a dá se ti viděti.

A když chceš zasej zámek zavříti, takto říkej: Lip, lip, sulib, siwnum, silnus, sulnis, subol, lodik, sudolik; udělej tři kříže a řekni: Sulib, suit tetrat, sulna, eius, tisw, sudmus, wiset suclas sut nark sunasil, snlip, sulip, sulip, suldirbus, sulip, subedek sulip somas delus nebit ruib delirbok.

Po vypovědění udělej tři kříže slas, slais, slegs, leo, let, laut lawir a bude všeckno zavřito.“

Oba zaklínače rožnovské jsou přepisy obsahem svým totožné se zaklínačem p. Petra Eduarda, ale při opisování od lidí venkovských, málo vzdělaných, vpleteno bylo mnoho dialektického a na některých místech, zdá ss, byl i smysl vět porušen hlavně vynecháním některých slov. Zaklínače nestály by vůbec za to rozepisovati se o nich, kdyby jimi nebyla aspoň částečně charakterisována povaha lidu našeho.