str. 677

Ty jsi slíbil skrze proroka Jeremiáše: Mluvíce zavřím slova má ústám mnohým. Také ve jménu mém budete ďábly vymítati a všechna duchův hromada v.'im poddána bude, abyste poznali, že jsem já pán Bůh váš. Protož vyvolám a přísahám těchto duchův, kteří zde v místech své dočasné dobra osedli skrze jméno Tvé a dle zaslíbení slova Tvého božího, jenž v tejto knížce r.apsané jsou, propůjč a daruj mně Boží Tvůj Majestát, sílu a moc s účinkovým právem, aby jsem je poddaných učinil, aby tito duchové, kteří v těch místech na tímto gruntě a okrsku obcházejí, mou žádost vyplnili. Jak to dostaneme co žádáme, obveselí se a zvelebí duše naše a zvelebovati Tě bude, skrze nej-světější jméno Tvé nyní i vždycky a na věky věčné přes všechnu věčnost, která bez počátku i konce trvala i trvati bude nikdy neubývající na věčné časy. Amen."

Pak se zaklínající má pomodliti žalm 99. a veškeré známé modlitby. Po té jest v rukopise uvedeno 15 různých zaklínání, z nichž pro přirovnání s článkem Houdkovým (ročníku II. sešit 3.) zaznamenávám aspoň jedno. — „Přísahání" první zní:

„Slyš, Taffrieli! Já N. jST. nehodný sluha boží, volám a žádám, citiruji a přísahám Tebe, skrz tu věčnost, skrze kterú pochází Bůh všemohoucí, skrze moc boží, která panuje na nebi, v pekle i na zemi, skrze vnitřní tajemství nejsvětější Trojice, skrze to slovo J e c h i — Staň se —, skrze které všechno jest stvořeno, skrze duši, kterou Bůh prvnímu člověku Adamovi v ráji vdechnul, skrze tu svobodu a moc, kterú pán Bůh prvním lidem, předkům našim v ráji propůjčiti ráčil, skrze hněv, který Bůh nejvyšší proti hříchu prvních rodičů se hněval, kterýchžto odevzdati ráčil sv. archandělovi Michalovi, skrz co pyšného Lucifera s jeho tovaryši do pekla svrhl, skrze uctivost a poslušenství, které všechno stvoření v nebi i na zemi i v pekle svědčiti povinno naproti nejvyššímu p. Bohu, aby hned v tom okamžení ve vší tichosti, bez strachu a uškození duše i těla i života mého i tovaryšů mých bez škody toho buduňku a jakýchkoli jiných věcí k tomu přináležejících, v pěknej, výbornej, mladej lickej osobě poníženě přede mnou se dostavili a podle požádání mého 999 000 zlatých dukátů donesl dobrého, spravedlivého a čistého zlata bez prodlení, v tom okamžení bez falešnosti a podvodu ščiře a upřímně z moře neb ze země, neb z kteréhokoliv jiného místa, které peníze ani p. Bohu ani lidem tam zůstávajíce nic neprospějí, a to čistej a pravdivej v zemi naší béžnej mince tobě přikazuji Taffriel skrz všemohoucnost Boha Otce +, který tento celý svět z ničeho učinil, skrze cnost Syna božího +, který tento celý svět svou nejdražší krví vykoupil, skrze milost Boha Ducha sv. +, který celý zákon vyplnil a všeehnych křesťanův studnicí křtu svatého posvětil +++'"

Také ve všech ostatních čtrnácti přísaháních žádá se vždy za 999.000 dukátů.

Když zaklínající ducha zlého uvidí nebo uslyší, má říkati:

„Pán a Bůh náš Ježíš Kristus buď při mně a při tovaryších mých nyní v tu hodinu a vždy skrze sílu, moc a všemohoucnost Boha. Ptám se Tebe, jestli si ty ten duch Taffriel, kterého jsem nyní zaklínal, volal? Odpovídej mně, a aby jsi neodstupoval z toho místa, pokud mé vůle nevyplníš. To ať se stane ve jménu Otce + i Syna božího + i Ducha svatého + Amen.

Když pak se duch přizná, že jest Tafriel a otáže se, čeho si zaklínač přeje, má odpovědíti: