str. 676

v úplňku; může to konati každý sám, ale vždy 5. s tváří obrácenou k východu slunce. 6. Ví-li někdo o pokladu na jistém místě a chce ho dostati, ať položí zaklínači knížku na to místo, vezme tři hrsti země, položí na tu knihu a nechá tam 24 hodin ležet. Když pak dá na pět nebo na tři mše, a nemá-li na ně, aspoň je pobožně vyslyší, ať se kdekoli modlí, poklad obdrží. — Kdyby pokladu nedostal, musí ještě nějakým hříchem obtížen býti; proto ať nemešká a hned se očistí. Pak ať začne znova. Dobré jest po vykonané zpovědi rozdati chudým 41 trojníků s prosbou, aby se vroucně modlili za jeho štěstí.

Má-li někdo ducha zaklínati, musí oznámiti sumu, kterou chce, a poznačiti místo, kam duch peníze položiti má. Též jest potřebí duchu pověděti, v jaké způsobe se ukázati má, bez hluku a třesku. Místo musí svěcenou vodou pokropiti a palmou posvěcenou na květnou neděli poznačiti.

Pak dlužno udělati „kolo nebo cirkl" se slovy :

„První kolo činím v cnosti Boha Otce všemohoucího, který skrze svá božská všemohoucnost, která tento svět jedinkým slovem božskej své vůle z ničehoj stvořil (a). Mně to první kolo proti všickým ďábelským nápad-nostem « nájezdám (sic), dokonalost slova tvého božského, rač tak zvázati, aby toho žádnu svá silu přemocti ani nám uškodili nemohli.

Druhé kolo činím v cnosti Boha Syna, který pro mne a celého světa spasení na oltáři kříže svou nejdražší krev vyliti ráčil a na tej ceně vykú-pení lického pokolení ufundoval, ať mi zváže to druhé kolo, aby mně ani na těle ani na duši bezbožní duchové uškoditi nemohli.

Třetí kolo činím v jednotě a cnosti Boha Ducha svatého, který skrz svou božskou ustavičná milost a lásku rač mi to třetí kolo zvázati a mne s mýma tovaryši od všeckého ublížení duše i těla, zdraví i života zlořečených duchů chrániti. Vy tři kola svaté, skrz ty nejsvětéjší slova, kterými jste zvázáni, [abyste] bezpečně zůstali zvázáni v cnosti a jednotě nerozdílné trojice svaté.

Požehnej a ode všech zlostných duchů nápadností ať nás ochraňuje moc tvej božskej cnosti Bůh Syn Ježíš Kristus, král slávy a vykupitel náš, nyní i každého času života našeho, Amen."

Zmíněné tři kruhy jsou v zaklínači vykresleny a potřebnými značkami i jmény biblickými a svatými opatřeny. Do vnitř těchto kruhů má zaklínající poznamenav se sv. křížem vstoupiti a odříkávati:

„Podle velikého milosrdenství Tvého vzhlédni na budoucí časy života mého ; polepšení slibuji Tvému nejsvatějšímu Majestátu, že nikdy více proti Tobě hřešiti nechci ani myšlením, ani slovem, ani skutkem, a to pro Tebe, O Uože můj, kterého počátek a studnice všeho Božství nejponíženěji prosím a připovídám, rač na mne vzhlédnouti bídného hříšníka laskavýma očima Tvého Božského milosrdenství. Vzhlédni na mne, prosím, a toho jedovatého hada největší chudoby [potři], ach dej a uděl dle Tvého přislíbení a mocí Tvého božství volej ke mně: A v čas Tvej potřeby já ti spomužu. Nyní tehdy pane Bože Sabaot, kterýžto srdce i žíly znáš a vyhledáváš, Ty také znáš, v jaké jsem chudobě, v jakém nedostatku so nalézám, já celé dny smutný člověk v takém postavem ve dne i v noci se trápím v mém nedostatku, že můj chléb z popělo smíšený jísti přinucen jsem. Ale pravda ó pane !