str. 661

bylné hospodě, kde matka pokladnice s artikulí a feriťí neb právem raládeneckým se vynacházeti bude, držán býti má, nebo právo mlá-denecké favory okrášlené, bez hodné příčiny od panímámy a opatrovnice leda z důležité příčiny a nevyhnutedlnosti k vydání požádati se nemá. Kdyby ale přespolní aneb domácí vedle snažné žádosti (zvláště nový) toho tak spatření vyhledával, proti slušnému recompensu do matky pokladnice odvedenému z uvážení mládeneckého požíti moci bude, jako i ten nový podlé toho se zachová; při tom však na starobylé zvolené hospodě a tohoto schváleného pořádku, družba s mládenci a muzikanty drženém šlaftruňku a posezení, co se tak za re-compens od pana ženicha a panny nevěsty, též kalnýho dosáhli na penězích, k schování přijal, z toho počet učiniti, a podle nalezené částky s bázní Boží se napíti, na muzikanty s discretí nezapomínati, tak aby oni jim s chutí a ochotností sloužili, po vyřízení všeho sobě odpočinouti a se obveseliti moci budou, trunkem neplejtvati a neroz-nášeti, leč by někomu poctu s povolením všech odeslati za dobré uznáno bylo. Kdo by tu oučastníkem byl, za slušné aby i na smaznou nápomocen byl se vidí-

Articul XV. Bude-li který z mládencův neb družba ponejprv na veselí sloužiti, a ten zdejší synek bude, má se bez napomínání ohlásiti a za příjem a vepsání do register žádati, aby mohl budoucně jiným v takových službách se podrobujícím na roven býti, když příjemného složí, co náleží, totiž družba 30 krej., mládenec neb muzikant 15 kr., to jim odepřeno býti nemá. Pakli by odjinud přespolní byl, ten tuplované povinen bude dáti; bude-li pak právem neb ferulí pro památku potrestán, takovou nějakým favorem přiozdobiti ať neodpírá, pokudž by ale feruli podniknouti nechtěl a sice ničehož neslušného se nedočinil, bude moci to penězi uplatiti a proměniti. Od jinud přespolní sem do města pozvaní muzikanti při témž shromáždění a pořádku za dovolení uctivě požádati a v skrovnosti do matky pokladnice k vzniku a zvelebení téhož pořádku, každý jedna osoba 7 kr. složiti a odvésti povinni budou, an by se mezi ten pořádek přivtěliti chtěli, toho se jim přáti může.

Ar ti cul XVI. Vynašlo-li by se pak na některého mládence, že při takové své službě vedle těchto artykulův nepokračoval, druž-bovi se v čem protivil, neb i sám družba něco nepříslušného provedl a se dočinil, aneb který by se v čem spečoval a tomu rozuměti nechtěl, zlou vůli začínal, střídmě se nechoval a nětco nepěkného a ne-chvalitebného zavedl, skrze něhož by všickni mládenci úhonu, hanbu a posměch trpěti museli, takovému každému ničehož se neostejchajíc na vystoupení dáti, a co by za pokutu peněžitou neb jinou zasloužil zdravě uvážiti a vyplniti, by tím příkladem skutečného vytrestání jiní se káti a vystříhati, v svornosti, lásce a pokoji živi jsouce, dobrým mravům se cvičili a tsnto chvalitebný pořádek, čím déleji, tím víceji zvelebiti mohli. ^