str. 660

vostí požádati, jeden druhému žádné protimyslnosti nečiniti a k zlý vůli příčinu nepodávati. Dopustil-li by se který toho proti tomuto articuli, družba při šlaftruňku vedle velikosti oučinku provinění a stalého pohoršení vznesouce na muzikanty a mládence dle uvážení k příkladné pokutě do matky pokladnice přivésti se zavazuje.

Ar ti cul X. Také kdyby se z pánův hostí zalíbilo na víno dáti, cokoliv se sebere, a kterému mládenci peníze svěřené budou, věrnost ve všem zachovati, ničehož ani pro sebe ani pro jiné ne-ustraňovati, an by který v tom spatřen a postižen neb seznán byl, vedle vynahražení nepravého ustranění peněžitou pokutou potrestán buď, jakož také v tom družba i mládenci se zavazují, když by se páni hosti rozcházeti chtěli, jednomu každému, který co od koho přijal, uctivě k rukoum přinésti, panny, pány i paní do příbytkův jich s světlem doprovoditi, poděkování na místě pana ženicha složiti a odpuštění vzíti i při všech chybách omluvenu býti žádati.

Ar ti cul XI. Po vykonání toho dne svadebního družba mládencům, pokudž jsou se dobře chovali, poděkovati; pakli ne, který buď skrze přílišnej trunk aneb nějakej jinej vejstupek, v čemkoli se něčeho nečestného dopustil, to mu opravdově stížiti, k drahému dni napomenutí dáti, aby se uvaroval peněžité i jiné pokuty. Dopustil-li by se něčeho více toho, při šlaftruňku to mu vše připomenouti a dle uznání k pokutě přidržeti; na druhý den tím ranněji sejdouce se k panu ženichovi, panně nevěstě vodu a ručník se přičinili podati, odkudž také obyčejné discreti na teplý koláč za tu službu se uděluje.

Ar ti cul XII. Druhej den, když zase k službě se představují, půjde-li se do kostela na mši svatou, při nejmenším dvě osoby mužské a dvě ženské k doprovození pana ženicha a panny nevěsty ať se dožádají a zaopatří. Z chrámu Páně přijdouc (sic), jak mnoho toho dne zváti se bude, družba pana ženicha bude povinen se dotazovati, a na to rejstřík, jak vejše vyměřeno, sdělaje, mládencům s napomenutím rozdati má, ve všem pokračujíce, tak jak prvního dne dle předepsaných artikulů se říditi, tak aby jak od pana ženicha, panny nevěsty a ode všech pozvaných pochvalu a čest sobě zejskali, a tudy sebe k budoucím službám svadebním recomendirovali a došikováni byli.

Ar ti cul XIII. Po odevzdání panny nevěsty, poveze-li se přes pole aneb doma dle starobylého obyčeje do komory panu ženichovi odevzdána bude, po vykonání koledy za recompens požádati mohou; družba jak za slušné uzná, nebudou-li toho dne šlaftrunku držeti, může mládencům poděkovati, však jich nerozpouštěti, aby zase stoly, tabule, židličky a jiné vypučené věci beze škody, co komu náleží, hned na ráno s poděkováním donésti neobmeškávali, dostatečně naříditi má.

Articul XIV. Co se obyčejného šlaftruňku dotýče, ten nikdež jinde, jak se v jiných král. městech zachovává, jedině na té staro-