str. 662

Artikul XVII. A poněvadž posledně domácí družbové, mládenci, žváči a muzikanti rozličné jiné (!) břemena podniknouti a při městě vystávati musejí, pročež za slušné také před jinými cizími přednost míti a bez dovolení těchto ani při svadbách přisluhovati, ani odjinud objednané aneb sem přicházející muzikanti, bucT při aňatcích svadebních, jarmarkách, poutích vejročních, slavnostech a svátcích, též posvícení hráti moci nemají, leč by s tímto pořádkem se urovnati, a pokudž by se přivtěliti a svou quotu zapraviti nechtěli pokaždé do pokladnice po 7 kr. za každou osobu odvésti a složiti povinni budou. Naproti tomu zdejší muzikanti náležitě na houslích a jiných instrumentích se vycvičiti a k zalíbení pánům s svou muzikou posluhovati se zavazují, jinače anby počestně v tem svůj kunst dokázati nemohli každému svobodno bude odjinud dobře cvičené muzikanty sobě zjednati a opatřiti. Závěrkem se připojuje, co by se dle proměny časův kdykoliv k dobrému něco napraviti vidělo, vždy právo, svoboda a slušné uznání při vz. magistrátu se pozůstavuje.

Pro lepší důvěření a upevnění dali jsme My JMsti O. rychtář, purkmistr a rada kr. kraj. města Čáslavě k těmto articulům pečeť větší městskou přivěsiti a přitisknouti vědomě. Actum in praememorata regia ac dstr. civitate Časlaviensi die 4. octobris Anno 1725. Con-sule duo Joanne Vito Bojan.

Joannes Franc "Winařský, syndicus juratus ibidem.

Předcházející artykule jsou s dobrým přičiněním a toho při vzácném magistrátu šetrným povyhledáváním vyzdvižené za času tehdejších staršího družby a muzikanta pana Jana Ferd. Bojana, družby měštěnína kr. kraj. města Čáslavě a pana Pavla staršího Zemana a muzikanta.

České tance.

Sebral Jos. Vycpálek. @P@Řada třetí. (Srr. Český Lid I., str. 132, 458.*)

Řada třetí. (Srr. Český Lid I., str. 132, 458.*)

10. Švec (n. Ševcovská).

*) Pro III. ročník máme vedle důkladné sbírky p. prof. Vyepálka varianty a tance p. t. p. V.-S. Pouce a V. Jedličky.