str. 655

Z lampiček takových aspoň dvou si všimneme. První, nalezená ve starém dvoře v Chodově, jest už pravá starožitnost senc. Lampička tato sestává z mělké kované mističky, ku předu ve skrovnou hubičku vykované, zadu malým obloučkem vykrojené. V obloučku objímá prodloužené a spojené konce obruby držáček šroubem pevně spojený, na hořejším konci v pěkný štítek vykovaný. Držáček visí na řetízku o kovaném očku, dvojitém článku a hezky dlouhém, otevřeném háku. Všecky tyto části kahance jsou velmi úpravné a velmi důkladně dělány. Knot vyčníval z hubičky a tak svítilo světlo jeho nejen na strany, nýbrž i dolů. Kahan tento věšeli leckde po světnici, kde právě chtěli lépe viděti, po případě i nad stolem.

Druhá lampička je skleněná a podobná velmi kalíšku, jenž končí nahoře baňkou malým otvorem opatřenou. V otvoru tomto sedí nepatrná plechová rourka, nahoře hvězdovitě rozčísnutá; rourka tata objímá a drží knot.

Na rozdělávání ohně měli na Chodsku jako všude jinde pazourek („křesací kámen"), ocelové křesadlo, hubku, troud, jejž sami si připravovali z páleného plátna, a sirky, jež rovněž sami si dělali máčíce prostě dřevička do rozpuštěné síry. Všecko toto náčiní mívalo své místo v maličkém slepém okénku ve zdi nad „zídkou".

Tolik o kamnech a vůbec o všem starodávném topení a svícení a už zase o krok dále, k loži.

(Pokračování)

Společenstvo žváčů, muzikantů, družbův a mládenců v Čáslavi r. 1725.

Sděluje Kliment Čermák. (Věnuji pěveckému spolku „Vlastimil" v Čáslavi.)

Století XVIII. rádo vše upravovalo řádem cechovním, při čemž vedle ohledů církevních a jiných byla také až přílišná snaha na útraty nově přistouplých členů společenstva dobře se poměti. Stálá rubrika v účtech společenstev řemeslných jest „užito". A při kvartálech někdy užíváno z míry bohatě, až někdy matka pokladnice ne-stačovala. Úzkostlivý zřetel, aby nějaké cizí a nepoctivé živly nevnikly do města, provází všecky artikule, jichž se ani náš zvláštní řád neuvaroval.

Aby řád měl úřední ráz, byl pod ochranou cis. rychtáře, purkmistra a rady městské vydán, a rada držela ochrannou ruku nad