str. 646

To o dveřích u sence. Mohli bychom postoupiti hned do vnitř, ale bude lépe, abychom poznali napřed, jak za starodávna na Chodsku sence stavívali.

Nejobyčejnější a Chodům nejmilejší byla sence dřevěná, tak zvaná vylistovaná. Jedinců tohoto druhu zachovalo se v každé vsi na dvorech i v chalupách po několika. (Viz vnějšek její na obr. číslo 8.).

Sence vylistovaná byla sroubena ze stěn,*) klad prostřední síly. Stěny se na sebe roubily, tak jak v lese narostly, neotesány, jen hrubých svalů, suků a kůry byly zbaveny. Roubilo se skoro všecko na trvalý rybinný trám čili na rybinu. Pro větší jistotu, aby dlouhé stěny snad velkou vahou nikde ze svého místa nevybočily, zavrtávány a zasazovány do nich uprostřed „možný", silné dřevěné hřeby, na obou koncích přiostřené. Možná zasadila se jedním koncem kolmo do stěny spodní a svrchní se na druhý konec možný prostě nadíla a přirazila.

Aby nebylo mezi stěnami nepřisekanými štěrbin, natemován mezi každé dvě a dvě stěny po celé délce mech a na mech se nalepila vně i vnitř lišta (lišt**) hlíny dva, tři prsty široká. Lišta se obyčejně bílívala vně i vnitř; stěny celé počali na sencech vylistovaných bíliti teprve v nejnovějším Čase. Za to pak někdo za stará nebílil ani lišt. Někteří černili lišty vně „černidlem z capuchu" (sazemi), aby když slunce stěny opálilo, bílené lišty příliš strakatě nevynikaly.

Komu se lišty nelíbily, natloukl do stěn v různých směrech hojně klínečků asi palec širokých a dva dlouhých, jež nechal zpola ze stěn vyčnívati a pak teprve stěny olepil blinou, tak že nebylo dřeva ani viděti. Klínečky nedali „vobrhu" odpadati. Tak to udělali také na našem dvoře se srubem z Újezda.

Také tloukávali do „vobrhu", pďkud byl měkký, „strosky" z výhně kovářské, které s klínečky ještě jistěji omítku držely.

Sence sroubena ze dříví otesaného je při staveních starých pravá vzácnost. Za to jsou dřevěné chalupy stavěné v dobách novějších většinou sroubeny ze dříví otesaného a buď vně i vnitř čistě obíleny nebo vnitř obileny a vně „ šindelákem" všelijak ozdobně zakrojovaným souměrně v řadách pobity.

Výjimkou stavěna na Chodsku sence „ode zdi". Byly ovšem jen stěny vyzděny. Zachováno též takových sencí několik, a to, pokud víme, jen na dvorech. Pozoruhodno jest, že zdi nejsou a nebývaly

*) Všecko stavební dříví bylo prý co do síly v této stupnici: lať, dlažba,
leměz, krokev, půval, stěna, půzednice, trám. **) Odtud název sence vylistovaná.