Statek i chalupa na Chodsku.

Podle skutečnosti a podle zpráv hodnověrných pamětníků napsal Jan Fr. Hruška.

Věnováno milovaným rodným bratřím.

(Pokračování.)

Třetí dvéře v domě vedou „do send11. Tyto liší se ode všech předešlých podstatně. Předně není vchod do sence nikdy zaokrouhlen, nýbrž vždycky, ať je stavení dřevěné nebo zděné, důsledně čtyřhranný a veřeji opatřený. Dvéře samy nejsou nikdy na točnu, nýbrž visí na kovaných stěžejích. Pokud se tvaru dveří týče, jsou o jediném křídle a bývíjí nejčastěji sdělány z jednoduchého prkenného kříže, zasazeného do obdélníkového rámu, tak že se podobají oknu o čtyřech tabulích. V rámu i v kříži jsou tak jako v okně dráhy, do nichž jsou zapuštěny prkenné tabule.

Zajímavo jest, že dvéře do sence na starších dvorech i chalupách zhusta se otvíraly ven, do domu, ne do sence. Tak je to také na vosmerce z Chodova. Staré tyto dvéře jsou 1*7 m vysoké, 0'9 m široké.

Zavíraly se dvéře do sence na obyčejnou železnou i dřevěnou (na chudších chalupách) „vodbičku" ; chtěli-li míti lépe zavřeno, „stáhli kliku". Jea výjimkou býval tu za stará zámek. Toto nedbalé opatření bylo přirozený následek zvyku, že se na Chodsku vůbec málo zamykalo. Na dveřích u nových světnic mají už zámky na klíč skoro všude, ale přes to dosud málo kde zamknou, leda když jde „ze stáje" všecko někam na dlouhou dobu. V noci se spí v senci vždy při dveřích ne-zamčených.