vůbec z věnčí omítnuty, tak že temné, omšelé zdivo vypadá jako kus starého hradu.*)

O o k n a neměli staří Chodové velikých starostí. Nemívali jich ani mnoho, ani ne veliká. Nebyla-li světnice na náves, mívala pouze dvě okna na dvůr, byla-li na náves, přibylo obyčejně jen jedno. sence měla dvě okna na náves, jedno na dvůr, výjimkou dvě na dvůr. Okna stará bývala o jediném rámu, jenž se otvíral do světnice. Zvenčí opatřena bývala okna zhusta dřevěnými „vokencemi", jež se večer zavíraly. Aby okno přiléhalo, vkládán do otvoru, který na okno ve stěnách nechán, silnější prkenný trám, jenž byl vně i vnitř „vydražen", tak že do vnitřní dráhy zapadalo okno, do vnější okenice. V senci ronbené udělány tyto diáhy přímo v hořejší a dolení stěně, které se k tomu cíli přiměřeně přisekaly, a po stranách zapuštěny do stěn stejně vydražené a přisekané dva sloupky.

Obyčejně pak sražena kolem okna vně i vnitř kulatost stěn a přibyty sem v pravém úhlu s rámem vnitř okna po každé straně rám užší a svislý; zejména bývá to v senci. Nad oknem visívá vodorovná, římsovitá, as 1 dm široká polička, na níž mají své místo potřeby k šití, psací náčiní a podobné drobotiny. Sem tam viděti tu i nějaké písmo.

Zasklívána bývala okna šestihrannými „kolečky", olovem spojovanými. Tabule byly ještě za paměti nynějšího staršího pokolení nová móda. Na vosmerce z Chodova na př. odstranili poslední okno s kolečky asi před 10 lety. Co do rozměrů blížilo se obyčejné okno čtverci o straně nejvýše 3/4 m dlouhé. Někdy bývala výška jen o málo větší šířky. Na vosmerce z Chodova jsou do sence čtyři okna, dvě do dvora a dvě na náves; jsou 0,6 m široká, a 0,7 m vysoká. Na dvoře se srubem z Újezda jsou tři okna do dvora a jedno, později přidělané, k sousedu; všecka jsou jen o poznání větší než okna na vosmerce z Chodova.

Okénce nebyly malovány, ba ani ne natírány. Dvojitá okna jsou na chodské vsi ještě podnes vzácností.

Pěstování květin za okny netěší se velké péči chodských hospodyň. Mívají na jednom nebo na dvou oknech po 2—3 „vrhlících", v nichž roste rozmarina, muškát, bazalky, resedy, zřídka některé květiny jiné.

V zimě vykládají okna mechem nebo pilinami a obojí okrašlují sypanými zrny „řežábovými". Ale také toto není obecné.

Velikou práci dávali si staří Chodové se stropem. Chtělií jej míti pevný, chtěli, aby držel teplo, ano, někteří chtěli též, aby odolal ohni.

*) Na zdivo bralo se skoro vesměs kamení, a to se zdilo jen „na hlínu". Ve vesnicích odlehlejších lesu dělali si sem tam také „vepřovice" cihel však užíváno zřídka a nesmírně šetrně.