Sjezdy.

* IX. ruský archaeologický sjezd bude se konati letos, jak

již bylo oznámeno, ve Vilně v letě ; dostaví se k němu i zástupcové čeští. Moskevský archaeologický spolek, hlavně pak jeho předseda hraběnka P. S. Uvarová, snažili se všemožně, aby se tento sjezd stal všeslovanským, aby se zejména umožnilo zástupcům Slovanů západních tam se dostaviti.

* Budoucí mezinár. sjezd anthropologu a archaeologů nebude se ještě najisto konati v Cařihradě r. 1895, jak jsme byli podle protokolů jednání loňského sjezdu v Moskvě oznámili. R,. Virchow ukázal, že vyvolení Cařihradu stalo se proti stanovám sjezdovým a bude třeba nového rozhodnutí. Němci agitují pro Berlín, ale město to má málo naděje, více opět Cařihrad aneb Athény.

* Sjezd konservátorů. C. k. centrální komisse pro zkoumání a uchovávání památek ve "Vídni usnesla se, aby se u příležitosti sjezdu pro všeobecnou křesťanskou archaeologii v Splitu r. 1893 konal tamže i sjezd rakouských konservátorů.

Směs.

* Moskevské »????????????? ??????????????? ????????« oznamuje redakci ?. Lidu, že se ustavila v něm Slovanská komisse (předseda prof. M. Sokolov, sekretářem M Speranskij, ve výboru zasedá J. Limičenko a jiní). Účelem komisse je vydání slovanských starožitností v tom širokém smyslu, jak si to představoval P. J. Šafařík. Slovanská komisse žádá za podporu a příspěvky všech vědeckých spolku slovanských a všech, kdo se obírají studiem minulosti národů slovanských.    .Z.

* Prof. E. Bellorini v Cagliari zaslal redakci G. Lidu předběžné oznámení, že vydá velikou sbírku lidových písní milostných „Canti popolari amorosi" s příslušným úvodem. Cena 1. svazku o 320 str. 5 L. Adressa: Prof. E. ?., Istituto tecnico, Cagliari.

* Vypsání ceny na demografickou práci. Ředitel statistického úřadu městského v Budapešti, Josef Körösi, založil čestnou cenu 1500 frs., jež má býti udělena za nejlepší dílo o úloze a pokroku demografie. V dotyčné práci má býti stanoven vědecký úkol demografie, kriticky objasněny náhledy dosavade o tom vyslovené, a podán přehled demografického materiálu za posledních 50 let v hlavních státech Evropy a v Unii severoamerické nashromážděného. Mají to býti tudíž půlstoleté dějiny vědy demografické. Práce mohou býti psány německy, anglicky, francouzsky neb vlasky. Mají býti anonymně zaslány do 1. března 1894 panu J. Körösimu v Budapešti, kdežto jméno autorovo má býti v uzavřené obálce připojeno. Přiřčení ceny prohlášeno bude při zahájení badapeštského kongressu.    V. Švambera.