str. 642

sýpka občanů, přijetí sousedky, potažní k, opáláníšátků na sv. Ondřeje, chození Mikuláše a Lucy, přástky, hledání Je č-minka, prodávání nevěsty, holení a pak tance národní. I tato zdařilá slavnost chropiňská měla svou důležitost, svůj význam kulturní. Podobně menšího rozsahu byly slavnosti v Holešově 4. září a v Jaro-hňovicích. Na holešovské provedena byla „d o ž a t á", hanácká svatba ostatkové právo. „K r á 1 e" honiti nesměli — a ženicha nechtěli . . . Přední zásluha o holešovskou slavnost patří studentstvu, p. Kretzovi a Peckoví f podporováni jsouce spolky místními uspořádali slavnost malou sice, ale ne bezvýznamnou.

V čele slavnosti v Brodku u Olomouce stála „Občanská Besed a". Jí pomáhali učitel z Kojetína p. Hlobil a studující z Brodku a okolí. Vrchním pořadatelem byl p. Stanislav Tuček, účetní cukrovaru brodeckého. Za místo slavnostní velmi vhodně zvolen „Ostrov" v Citově, propůjčený ochotně majitelkou panství citovského. Průvod slavnostní zahájili dva banderisté, za nimiž brala se „d o ž a t á" z Brodku, „práv o" akad. feríal. klubu Haná z Klopo-tovic, robota z Věrovan na voze žebřinovém, pak spolky okolní. Na „Ostrově" rozproudil se ruch čilý a živý. Účastníci slavnosti mohli si vybrati: projeti se na koňské dráze, zasednouti k buffetu, přijmouti občerstvení od robotníků vě-rovanských, zatančiti si nějaký „hanácký", nebo „pobesedovati mezi našima lidma" „Právo klopotovské" bdělo nad pořádkem a výtržníky a rebelly citovalo ihned před „pudmistra Mézla". Málo kdo ušel trestu buď na penězích, bnď na těle Večer opakovány tance hanácké; kroje lidové, hanácké, ba i slovácké z Kunovic hojně byly zastoupeny.

(Dokončení.)

Musea.

* Selská síň v Museu království Českého. Na sv. Jana Nep.

bude otevřena v nové musejní budově síň, kterou se svolením mus. výboru opatřil bývalý výbor České chalupy na jubil, výstavě zemské r. 1891 přehlednou sbírkou památek lidového umění a lidového života českého. Památky tyto jsou vyloženy jednak ve skříních menších určitým pořádkem podle původu jednotlivých výšivek, krojů, ozdob, nářadí a pod., jednak seskupeny jsou zatím ve třech světnicích, upravených z objemných skříní zasklených. Světnice vyplněny jsou věrně i malebně a oživeny vkusně vystrojenými figurínami. Ukázkou přidáváme (str. 643) obrázek světnice z Litomyšlska, který pro český Lid laskavě upravil pan professor J. K o u 1 a, jemuž vedle pí. E. Tyršové a obětavé činnosti zejména p. t. dam v tomto výboru (srv. č. Lid I., str. 428) patří zásluha, že budova musejní nabyla touto selskou síní vábivého a trvalého obohacení sbírek musejních. Kromě světnice z Litomyšlska vypravena je ještě světnice z Plzeňska a z okolí pražského. Nedostatek času zavinil, že ještě tři veliké podobné skříně nemohly býti vyplněny, ač předmětů pro ně vhodných sebráno je dostatek. O sv. Václave bude síň úplně hotova.    R.

Přednášky

* Dne 28. dubna t. r. přednášel spoluredaktor Českého Lidu dr. L. N i e d e r 1 e v slovanské sekci moskevského arcbaeologického