Časové zprávy

Osobní zprávy

* L. Lindenschmit, jeden z prvních německých archaeo-logů zemřel 14. února t. r. v Mohuči. Narozen byl r. 1809 tamže; archaeologií se počal brzy vážně obírati. První větší dílo své rDas Todtenlager bei Selzen in Bheinhessen" vydal už r. 1848. Když se r. 1852 přikročilo ke zřízení centrálního německého musea v Mohuči, byl Lindenschmit zvolen jeho ředitelem a úřad tön zastával vzorně až do své smrti. Těžko říci, byl-li lepším ředitelem či vědcem. Činnost jeho vzbudila pozornost i za hranicemi, tak že jej roku 1860 povolal Napoleon, aby uřídil národní museum francouzské v St. Ger-main-en-Laye, a později vůbec ho chtěl získat pro Francii. Lindenschmit byl až do své smrti neústupný odpůrce Thomsenovy theorie o systému tří period v praehistorii Evropy. Hlavní píli věnoval době římské a nejstarší době germánské, o níž vydal nejlepší dosud dílo „Handbuch der deutschen Alterthumskunde. I. Die Alterthümer der merovingischen Zeit (Braunschweig, 1889). Jiná dvě důležitá jeho díla jsou „Das römisch - germanische Central-Museum in bildlichen Darstellungen" (Mohuč, 1889) a „Die Alterthümer unserer heidnischen Vorzeit." (Vychází v Mohuči od r. 1858).    N.

Výstavy

* Národopisná výstava českoslovanská v Praze r. 1894.

Ve zvláštní příloze přidáváme k tomuto číslu generální projekt výstavy národopisné, z něhož patrno, že výbor již má opět o hodný kus ku předu v přípravných pracích, přizpůsobiv na tomto plánu výstaviště jubilejní zemské výstavy účelu a rozměrům národopisné výstavy roku 1894. Jednatel dr. E. Kovář sepsal druhou zprávu o činnosti výboru od března 1892 až do března 1893 v úhledné knížce ozdobené obrázky. Přední podíl v chystaných přípravách ku výstavě mají záslužné krajinské výstavky na Moravě a v Čechách. Spisovatel pak zevrubně popisuje, jak si představuje výbor roztřídění a umístění jednotlivých předmětů a které oddělení jak bude uspořádáno. Vydání je předběžně rozpočteno na 550.000 zl, a zároveň přidán rozpočet příjmů, které by kryly ono vydání. V těchto dnech jedná se na sněmu království českého o povolení subvence 60.000 zl. Nepochybujeme, že žádost bude příznivě vyřízena, aby výbor mohl s úspěchem dále pokračovati o přípravách. Končíme slovy vydané zprávy (str. 66): „Čas