str. 640
kvapí. Máme-li dostáti svému úkolu, nesmíme ztratiti ani chvilky. Sebrati se dá mnoho a všude, je-li jen dobrá vůle . . . Jsme přesvědčeni, že všude nyní přiloží se ruka k dílu. Výstava bude, a bude krásná, to zaručuje nám již práce posavadní — aby byla co nejpěknější, aby byla naší chloubou, toť povinností každého Čecha!"    R.

* O zdařilých výstavách národopisných v Kněžmostě a Turnově, jakož i o výstavě národopisné, pořádané od ak. spolku „Slavie" v dnech svatojanských podáme referáty obšírné v 6. čísle. Zatím přinášíme ve zvláštní příloze obrázek výstavy v Kněžmostě, znamenitě uspořádané.

* Národopisná výstavka pro západní Čechy v Domažlicích. Po příkladu družné Moravy počíná se i v Čechách s pořádáním národopisných výstavek. V Domažlicích bude hospodářská, průmyslová a národopisná výstava, otevřena ve dnech 3. až 10. září r. 1893. Kromě skupiny zemědělské, průmyslové a živnostenské, výstavky ženských^ prací, školství a j. má v programu nedávno vydaném odbor národopisný. Účelem oddělení tohoto jest podati obraz Domažlická z minulosti, a to od pravěku až po dobu starých pamětníků, posud žijících. Účel zajisté pěkný. Látka bude takto rozdělena: 1. předhistorické, 2. historické, 3. literární a umělecké, 4. místopisné oddělení, 5. kroje, vyšívání a malování, 6. domácnost městská, 7. domácnost selská. Přejeme výboru národopisnému, jehož předsedou byl zvolen p. Ant. Srna, místopředsedou p. B. Strér,. jednatelem p. V. Kebrle, hojně zdaru.    Zdeněk V. Tobolka.

* Okresní národopisná a průmyslová výstava v Hlinsku bude uspořádána pod protektorátem okresního zastupitelstva hlineckého dne 13.—27. srpna 1893 v budově mesiánské a obecné školy. Podrobný program bude uveřejněn, jakmile veškerá přípravná vyjednávání budou ukončena. Přihlášky předmětů na Hlinecku druhdy vyrobených, užívaných aneb pro zuázornění dávných neb nynějších poměrů hlineckého okresu charakteristických a zajímavých buďtež. zasílány okresnímu odboru národopisné výstavy ve Hlinsku (království České) do úřadovny okresního zastupitelstva nejdéle do 15. června 1893.    K. V. A.

* Světová výstava V Chicagu. V oddělení pro ethnologii a archaeo-logii, jehož předsedou je prof. F. "W. Putnám, bude podle zaslaného programu: 1. oddělení ethnografické pro americké domorodce, 2. všeobecná výstava ethnologická, 3. všeobecná výstava archaeologieká, 4. výstava předmětů, týkajících se náboženství a folklóru, 5. anthropologické laboratoře, 6. výstavy knih-

. týkajících se ethnologie, folklóru.    Z.

* Národopisné výstavky a slavnosti na Moravě roku 1892. Referuje Jos. Cvrček. (Pokračování.)

Národopisná slavnost ve Skašticích u Kroměříže. Málokde připravena, národopisná slavnost tak rychle, a přece zdařile, jako ve Skašticích! Za kratinkou dobu jednoho týdne všechno připraveno a schystáno od občanů, kteří sami dne 21. srpna národopisnou slavnost vypravili. Byla to pěkná slavnost,, při níž věrně provedeny řeči, zvyky staré před návštěvníky; hudba a ruch nepřekážely zde a proto bylo vše slyšeti. Každý odnášel si ze slavnosti v mysli obraz toho života, jaký v obcích hanáckých ještě před 50 lety se cítil a žil. Slavnost započala odpoledne průvodem, jenž seřadil se na počátku obce. První jela omladina na 16 koních s „králem"; pak šlí školáci s Blažejem a Řehořem, děvčata a chlapci s „mrskutem", děvčata s májem a králkou a smrtí; za nimi brala se „dožatá", „právo hanácké", chasníci s buchtou hanáckou, pak „Obč. Beseda", jež slavnost tuto s místním odborem U. M. Š. pořádala, pak členové Vlasteneckého musejního spolku kroměřížského. Průvod ubíral se nejprve k domu.