str. 633
menul exemplář spisku úhledně vypraveného zaslati také redakci Č. Lidu. Přes to, že je studie tato významu hlavně lokálního, zasluhuje povšimnutí každého, kdo při lidovědném bádání hledí si stanoviska přirovnavacího. Zajímavé látky pro přirovnání s masopustními zvyky a slavnostmi slovanskými a cizími hojně uloženo v pěkné knížce.    Zbt.

@NZ@Referáty o časopisech

?????????????1? ???4??1? ? ? ? ? 4 ? ? ? ????????? ???. ??????????? ????????, ?????????? ???? ???????? ?. ?. 0?4???????. N. 1—4. Moskva 1893. Cena 3 ruble ročně. Archaeologický spolek moskevský po příkladu Petrohradu začal poslední léta větší činnost. Utvořil sekce východní a slovanskou, z nichž se každá stará o sérii nových publikací, a jelikož ????????? spolku vycházejí pomalu a s velikým nákladem, ustanovil vydávati sborník lehčího rázu, měsíčník, který by rychle seznamoval veřejnost s výsledky v archaeologii ruské i slovanské a s hlavními pracemi celé Evropy. Kuská nauka neměla dosud podobného žurnálu, a musíme proto přivítati nový podnik moskevské společnosti s největším vděkem a radostí. Dosud vydaná čísla mají následující obsah: Ivan Zabělin Postrojenije pervoj na Rusi cerkvi v česť Prečistoj Bogorodicy Neopalimoj Kupiny (str. 4) Obozrěnije raskopok, nachodok, prioběteniji drevnostej muzejami i proč. v Rossiji i za graniceju (str. 13, 60, 112.) M. Speranskij. O změjevitě s semju otrokami. (str. 49 a 111.) Dm._Anučin. Drevnij serebrjanyj ostjackij idol, izobražajuščij slona (str. 94). A. Švarc. Hermes Praxitelja na monetě Anchiala (str. 102) návrh na rekonstrukci slavné sochy. V každém čísle jsou kromě toho bohaté různé zprávy a výtahy z jednání arch. spolku a bohatá bibliografie.    N.

????????? ???????? ?. ????? ????????? kommhccíě ?????. ??????????? ???. ????????. Redaktor ?. V. Nikolskij. Dill. Moskva 1893. Zvýšení činnosti petrohradské archaeologické komise mělo brzy v zápětí i zvýšení činnosti arch. společnosti v Moskvě. Vedle krásných vydání památek kavT kazských počala r. 1889 zvláštní východní sekce společnosti vydávati sborník pod svrchu naznačeným titulem, jehož první díl právě vydanou 3. částí jest ukončen. Úprava i obsah jsou velmi bohaté.    N.

??????? ?? ???? ?. ???????? ???????????????? ????????. Nová série. Díl V. Sešit 3-4. VI. Sešit 1—2. Petrohrad 1892. Díl. V. obsahuje: N. P. Lichačev. Papír a staré dílny na papír v moskevském carství (se 116 tabulkami) (str. 237). Ch. Ch. Gil. Nové přírůstky mé sbírky mincí (se 4 tabulkami) (str. 343), V. V. Latyšev. Doplňkv a opravy ke sbírce starých řeckých a latinských nápisu severního pobřeží Černého moře (str. 361). I. I. Tolstoj. Poklad byzantinských a římských minci IV. a V. věku (str. 409). Bibliografie (str. 285), protokoly zasedání společnosti (str. XXXIIL). Přídavek: V. V. Latyšev. Zprávy starých spisovatelů o Kavkaze a Jižní Rusi (str. 1-150). Díl I. Spisovatelé řečtí. Díl. VI. D. F. ? el-j a i e v. Audience byzantských císařů a sváteční jich vyjíždky v chrám sv. bone v IX.—X. století (str. I.—XLVII. a 1 následující). N. P. Avenarius. Několik slov o drogičinských plombách (str. 279). A. N. Vinogradov. Památky sta-