str. 620

Nejdůležitější však nález učiněn byl zde asi v polovici tohoto století. Náhodou při překopávání vinohradů vykopány jsou dvě lampičky, nyní ve Františkově museu uložené, úplně římského typu, mající na dně vytlačený nápis: FORTIS = udatný; vedle toho vyskytlo se mnoho rozbitých nádob obého způsobu výroby a zlomky cihel se signaturou XII. legie.

Nemůžeme tvrditi, že starožitnosti tyto, jmenovitě hliněné nádoby a cihly, byly sem kupci dovlečeny, spíše nutno uznati, že na návrší tomto římské vojsko legie XII. tábořilo a snad i delší čas s návrší tohoto okolní krajinu ovládalo. Důkazem toho jest, že i u Jiřic nalezen peníz Gordianův. I v Dolních Vistonicích přichází se častěji na římské mince; jeden sestere nalezen r. 1890 na poli. Kolem hlavy čte se M. AVREL ANTÖNINVS AVG. TEP. XXIV. Na rubu ženská postava předoucí mezi S C, z opisu čitelno FELIG . . . AVG. IMP. VIIII.....

Na jaře loňského roku byla na panské nivě u Borotic vyorána vzácná mince z doby republiky, totiž stříbrný denár rodu Postnmiovců. Mince ta má velikost krejcaru. Na líci vyražena na právo obrácená hlava, hrubě provedená, a na levé straně nápis: HISPAN. Na rubu spatřujeme vztýčený předmět, pak k levé straně obrácenou postavu oděnou v roucho po lýtka dosahující, kteráž má pravici pozdviženou k žerdi, na níž orel s roztaženými křídly sedí. Nápis na robu zní: A — ALBÍN — POST. A. F. — SN (Aulus Albinus Postumius Auli Filius Sergii Nepos), patří dle všeho Albinu Postumiovi, který r. 215 před Kr. za druhé punské války byl praetorem.*)

(Dokončení.)

O rekonstrukci tělesné výšky praehistorických plemen.

Referuje L. Niederle.

Tělesná výše (taille) má v anthropologii značnou důležitost. Podléhá sice vlivu prostředí, výživy, zaměstnání a mění se dle toho, ale přes to vše zůstává často důležitým znakem plemenným. Ukázali tak svými pracemi hlavně Quételet, Baxter, Gould, Pagliani, Broca, Topinard, Beddoe, Roberts a jiní.

*) Čas. mus. spolku ol. 1892. Římské miuee na Znojemsku. Jar. Pallinrdi.