str. 619

vrší mírné, ale určitě nad okolní rovinu vystupující, ze kterého snadno možno daleko kus kraje přehlednouti. Významné jméno topické naznačuje již důležitost místa, ještě více však nálezy.

Již Pěšina z Čechorodu ve svém Moravopisu, jakož i Schwoy udávají, že na místě tomto začasté nalezeny bývají římské mince z 1. a 2. století. Z těch měl bývalý mušovský farář 36 kusů, a to velký zlatý peníz císaře Nerona, 20 stříbrných mincí rozličného rázu a různých dob, mezi nimiž se nacházely peníze císařův: Galby, Vespasiana, Domiciana, Trajana, Hadriana, Antonína a císařové Divy Faustiny. Patnácte jiných bylo dílem z mědi, dílem z bronzu, ale byly tak otřeny, že se na nich ráz nepoznával.*)

*) Seznam mincí u Mušova podnes nalezených :
1. Dva dukáty, těžká zlatá mince, poloviční vsak velikosti a značné tloušťky. A v e r s : Hlava věncem vavřínovým ověnčená s opisem NERO CAESAE Augustus. E e v.: Na trůně sedící imperator s op. „SALVS".
2. Stříbrné: A verš: Hlava s opisem Aurelius Caesar Aug. Pii F-Eevers: Muž s rohem hojnosti a opisem COS II.
3. Hlava s opisem Imp. Ser. Galba Aug. Revers: Věnec vavřínový, v něm S, P, Q, R. Ob. C S.
4. Hlava s věacem a opisem Imp. Caesar Vessianus Aug. Revers: Socha, při ní muž s kopím. Tr. Pot X COS VIIII.
5. Hlava s opisem Antonius Aug. V. S. P. P. T. REX VI. Revers : Muž v toze s neznámým odznakem a opisem COS MI.
6. Hlava s opisem: Hadrianus Aug. Revers: Sedící imperator s opisem COS III.
7. Hlava s opisem Imp. Caes. Ner. Trajano optimo Aug. Ger. Dac. Revers: Vyobrazený imperator s kopím a opisem P. M. T. R. P. Cos VI. P. P. S. P. Q. R.
8. Hlava s opisem Caesar Divus Domitianus Cos IV. Revers: Pomník s opisem Princeps.
9. Hlava s opisem Antonius Aug. P. E. XXIIII. Eevers: Obětující osoba s opisem Snluti Aug. COS.
10. Hlava s opisem Antonius Div, Aug. Revers: Muž v toze — opis nečitelný.
11. Ženská hlava s opisem Faustina Augusta. Revers: Stojící osoba s nečitelným opisem.
Měděných a mosazných bylo 6 velikosti krejcaru, ostatních 9 jednou tak velké. Na mnohých nejsou ráz a slova zřejmý. Toliko následující se zachovaly:
12. Hlava s vavřínovým věncem a opisem Caesar Aug. Germanicus Pon. M. T. E. P. O. G. Revers: Tři vedle sebe stojící ženské postavy, na prostřední opis Drufilla, při pravé straně Julia, po straně levo opis nečitelný, dole S. C.
13. Hlava ženy s opisem Faustiua Augusta. Eevers: Sedící postava s opisem M. H. A. E, pod tím S. C.
14. Hlava s paprsky a opisem L. Aurelius Verses Aug. Armenicus Eevers: Nahý kráčící muž s helmicí a kopím, s opisem T. E. Pot. V Imp. II. Cos. II S C.