str. 618

Římští kupci, ubírajíce se od poslední kolonie římské Carnunta na sever do zemí cizích, nepřístupných, mohli použiti jako vodíště toku řeky Moravy až k místu, kde tato na levém břehu Dyji přijímá. Odtud další cestu na sever možno stopovati dvěma hlavními směry; jedni přidržujíce se řeky Dyje, Jihlavky, Svratky a Svitavy ubírali se skrze cechy dále na sever, druzí poněkud obtížnější a více močálovitou cestou podél břehů Moravy přecházeli přímo do Kladska.

O těchto cestách zmiňuje se již Claudius Ptolemaios udávaje zároveň několik míst, která dle převodu na správnou zeměpisnou šířku jakož i délku solstitialního dne do zemí moravských by spadati mohla.

Známý historik Aug. Sedláček klade z těchto*): Felicii k Mu-šovu, Meliodunum k Líšni, Strevintu ku Třebové. Nechceme přímo potvrzovati pěknou sice tuto domněnku, zakládající se však na nepříliš spolehlivých zprávách Ptolemaiových, a přidržíme se raději nálezů samých.

Jedním z nejlepších ukazatelů cest obchodních jsou nálezy římských mincí. Nejblíže k Dunaji naleženy byly římské peníze u Staré Břeclavy. (Maska.)

Stopujeme-li břeh Dyje, nalezneme v nedaleké oblasti jeho staroslavný Podivín. O stáří obce této svědčí nejen historie, která vypravuje, že již v X. století stávala a její část zvaná Sekýř-kostel (od čehož i německé jméno Kostel) přináležela jako české léno biskupům olomouckým, nýbrž i římské mince, jakéž častěji již v okolí nalezeny byly spolu s jinými starožitnostmi. :

Celá jižní Morava ovládána jest zde horami pálavskými, jejichž neširoké týmě příkrými svahy ohraničené poskytovalo pevného útulku obyvatelům všech dob předhistorických. Důkazem tobo jsou četné starožitnosti u Palavy, Klentnic a j. nalezené.**)

Rovina jihomoravská daleko až k Brnu leží zde před námi jako na obrovské mapě, jejíž obzor jest uzavřen posledními výběžky vysočiny českomoravské. Při samém úpatí kopce, na němž strmí zříceniny památných Dívčích hradů, \ine se Dyje, na jejímž levém břehu poněkud západněji leží osada Mušov, o níž s určitostí tvrditi můžeme, že zde bylo rozloženo vojsko římské táborem. Mušov prostírá se na břehu řeky Dyje nedaleko ústí Svratky, v krajině nezdravé, močálovité, často vodou zaplavované, kde se nacházely mosty přes D3'ji, z nichž se ještě roku 1362 mýtné vybíralo. Západněji osady sklání se do nížin poslední výběžky pahorkatiny českomoravské, jichž část nejblíže obce položená sluje Burgstadtl, v českých osadách Hradisko. Jest to ná-

*) Cl. Ptolemaie zpráva o Čechách a zemích sousedních. Sepsal Aug.
Sedláček, prof. v Táboře.
**) M. Koch: Bericht über Alterthümer im Nikolsburger Bez. Schriften der hist.stat. Section, Brunn V. 1853 a j.