O římských starožitnostech na Moravě nalezených.

píše Jan Knies, učitel v Blansku.

Jest známo, že za dob největšího, rozkvětá .hranice římské zasahovaly až po sám Dunaj a nalézaly se ve přímém téměř sousedství zemí našich.

jest proto nápadno, že římských starožitností u nás nacházíme dosti poskrovnu, kdežto jen poněkud jížněji, na pr. v Dolních Eakou-sích a západních Uhrách,; bývalém to Noricu a Pannonii, tak zhusta se objevují, . ¦>¦'¦

Pátráme-li po způsobu, jakým se předměty tyto do našich krajin dostaly, tu hlavně dvě věci nám na mysl přicházejí: že přinesejiy byly kupci, kteří ubírajíce se k moři baltickému pro jantar, naše krajiny procházeli, aneb se sem dostaly válečnými: výpravami.

O prvém i druhém způsobu dopravy nacházíme hojně dokladů klassických historiků hlavně Ptolemaia, Caesara, Strabona, Tacita, Plinia a j.

, Hlavní východiŠtě kupců římských byla Vindobona a Carnuntum,

Až sem docházeli z Aquilejí — kdež vzácný tento nerost býval spracováh po svém území; odslid bylo se jim ubírati krajinami neznámými barbary osazenými.

Vindobona — nynější Vídeň, založena byla již před Kristem a nabyla brzy velikého významu strategického.

Carnuntum přináleželo původně k Illyricu, později k Pannonii. Nacházelo se téměř na poloviční cestě mezi Aquilejí a mořem baltickým, v místech, kde nyní vesnice Petronell, Deutsch-Altenburg a Hainburg leží u pravého břehu Dunaje, kamž parníkem z Vidné snadno za dvě hodiny přistaneme.

Prvotně tábořilo zde římské vojsko XV. legie; císař Hadrian1 (117—138) povýšil Carnuntum za město municipialní a usadil zde na' místě XV. legii XIV. Marc Aurel (116—180) přišed sem roku 1.78,» povýšil osadu za římskou kolonii a po tři léta zde pobyv napsal tuto druhý díl své samomluvy. Důležité události spadají k letům 193: a 307. V prvním roku prohlásilo zde vojsko L. Septimia Severa, (193—211), ve druhém Licinia (od r. 307—324 spoluvládce Con-' stantina) za císaře římského. Ve čtvrtém století rozšířil císař Angustus Valerianus opevnění i na levý břeh Dunaje, čímž popudil tak Kvády,: že tito r. 375 se vzbouřili a město rozkotali. Ačkoliv osada později na novo jest vystavěna, přece nedosáhla nikdy více svého lesku a slávy.

Na ploše nynějšího Deutsch-Altenburg bylo římské opevnění, tam kde rozložena Petronell stávalo vlastní město. Opevnění tvoří,