Velikonoce.

Ze sbírek zaslaných Českému Lidu.

Na květnou neděli. Světí se „kočičky", t. j. svazek prutů vrbových, nejraději lesních. Kromě nich přidává se také lísky, brslenu, tisu nebo srstky. (angreštu). Aby pruty lískové, brslenove a angreštové dříve vyrazily a měly větší listy, dávají se asi o měsíc napřed do vlažné vody, která se denně přilévá. čím delší pruty, tím lepší. Pro okrasu ovazují se pentlemi. Po svěcení polykají se tři kočičky, aby nebolelo v krku. Hospodář dělá z prutů křížky a sází je po třech do rohu pole (pšeničného), aby nebylo obilí smetivé a aby čarodějnice neuřkly úrody. Zbylé ratolesti uschovají se pod krov. Hřímá-H, pálí se, aby neuhodilo. Rovněž se dávají do „polévky" (z kmínové otýpky, koření lučního a sena odvar), jež se dává krávě po otelení, aby hodně dojila.

Bavoryně u Žebráka.    Emanuel Mareš.

Dáš-li prut jasanový na květnou neděli svěcený do sklepa, nepřijde tam žádná jedovatina.

Od Strakonic.    Václav Schwarz.

Na neděli květnou dávají se světit ratolesti jilmu, řasa (líska), doubek a jalovec. Vše sváže se pevně a ovine pentlí. Posvěcené ratolesti dávají se: jilmu do žita, aby bylo vysoké, doubku do pšenice, jalovec do ovsa a řasy dá se do hrachu, aby měl hodně lusků. — Zbylá čásť ratolestí sváže se a dá za trám v sednici a za krov. Při bouřce házejí se částky do ohně.

Buřenice, okr. hejtm. Ledeč.    Frant. Kosák.

Vezmi roční klokoček, na květnou neděli jej dej posvětit a na štědrý den udělej jím tři kříže na všesh dveřích a vratech; když ty kříže budeš dělat, vyříkej evangelium sv. Jana. Potom se neboj, že ti kdo co ukradne nebo se zlým úmyslem ke stavení přistoupí.

Z Pardubicka.    JE. Navrátil.

Na květnou neděli světí se kočičky s ratolestmi jasanu, klokoče, dubu, as tak do hrsti. Svážou se proutkem, tkanicí nebo bičem, „mladšinka" pak je nese do kostela; někdy i malí hoši je donesou. Domácí pak polykají jednu kočičku, aby je nebolelo v krku a v žaludku; na sv. Filipa a Jakuba se dělají z nich křížky, jež se zastrčí za trám u oken, dveří a do rohu polí, aby chráněna byla před bleskem a zlou mocí, na veliký pátek svaří se několik proutků kočiček ve svěcené vodě a odvarem vykropi se stavení, aby nedržela se nikde nečistota a hmyz. Staré kaČičky, jež byly zastrčeny za obrázkem nebo za křížem, se spalují.

Vrbčany.    Václav Sixta.

Na květnou neděli světí so ratolesti klokoče, břízy, lípy, jívy, střemchy a j. Je-li květná neděle dříve, než stromy se rozvíjí, nařežou chlapci ratolestí avsi o 2—4 neděle dříve, naříznou dole křížem a dají do vody, aby se rozvily, čím kdo lépe má větvičky rozvity, tím více se chlubí. Když přijdou