sklep zděný a sklenutý a při té příležitosti popondána celá stavba o něco na zad.

Ve sklepě (novém) není pro nás nic zajímavého. Je rozdělen ve dvě místnosti a do každé vcházíme obyčejnými novými dveřmi s veřeji i stěžeji; vidíme nové obyčejné zdi „na vápno" a obyčejné klenutí o dvou pasech, uprostřed příčkou opřených. Starý sklep nelišil se asi od obyčejného sklepa ve srube vzoru prvního. Ve vzoru tomto byl prý jen nižší o něco.

Do prvního patra — tu říkají podnes „ve srubu" — vchází se nyní zvláštními dvířky, pro něž musela býti zadní příční stěna prořezána, s tarasu, jenž se dvou stran v úhlu až po roubení vystupuje. „Ve srubu" vypadá vše skoro jako v obdobné místnosti ve srubu zděném: důkladný strop se silnými trámy, dobrá podlaha — jen místo zdí jsou stěny dobře k sobě zdělané. Trámy, na nichž spočívá strop, vně maličko z roubení vynikají. Na jedinci zobrazeném jest místnost „ve srubu" roubenou příčkou rozdělena ve dvě nestejné části. Přední, menší, jest 3 m. dlouhá, 5,5 m. široká, zadní tvoří čtverce o straně 5,5 m. Výška jest stejná — 2 m. Ve stěně na náves prořezáno jest jediné okénko 28 cm. široké, 15 cm. vysoké, nezasklené. Okénko toto jest 1,3 m. vysoko od podlahy.

Stěny jsou tak dobře vázány, že se přes všecko bůhví jaké stáří vazba jejich ani dost málo nepoddala.

Také tato místnost sloužívala za sýpku. Hospodář nový postavil si však ve hlavním stavení sýpku jinou, větší a „ode zdi", a tak zůstalo ve srubu místo pro věci menší ceny, než jest obilí, jako jsou plevy pro krmení schované, lněné „paličky", len „neklapány" atd., což jsme všecko u prvního vzoru teprve „na srubu" shledali.

Po schodech poklopem opatřených vstupuje se do místnosti nejvyšší a nejzajímavější.

Tu jsou jednotlivé trámy ve stěnách ne za sebou ve směru svislém, nýbrž v oblouku na sebe kladeny a sroubeny tak, že se nám zdá, jako bychom nad sebou měli klenutí, ne trámové roubení. A v této podivné a zajisté nesuadné vazbě dřev všecko tak přilehá a drží, že jest se věru diviti této mistrovské, tak pracné a tak bytelné práci starých tesařů. Podivné dřevěné klenutí není však úplné, nýbrž dosahuje jen po příční trámy, o něž se opírá krovek. Na těchto trámech tvoří spojení mezi oběma oblouky prkenný strop ve výšce l,90 m, v příční straně na náves prořezána jsou okénka dvě 22 cm. široká, 24 cm. vysoká. Okénka jsou vzdálena 1/2 m. od stropu a 85 cm. od sebe. (Viz obr. čís. 7.)

Tu se říká podnes „na srubu". Ukládalo se sem, co po zrušení sýpky ve srubu přeneseno dolů. jen něco — len, paličky a t. p. tu necháno. V místnosti přední dolejší i hořejší ukládá nynější hospodář vybranou „píci pro telátka".