str. 570

Na některých dvorech viděti jen dolejšek srubu, sklep, tak důkladně postavený. Nad sklepem bývá obyčejná půda o téraže krovu se sencí.

To bývá zejména na menších dvorech, kde mají obilí kam dát.

A takové sklepy jsou ještě dnes v oblibě chodských hospodářů, zvláště mohou-li býti v řadě stavení na místě druhém, aby se neza-tarasil rozhled na ná*es.

Starší pamatují ještě celých srubů mnoho.*) Do našich dnů přečkalo děsné požáry a všecku nepří/.eň doby celých jen několik jedinců, z nichž n jpěknější zdál se nám vzor p. prof. Levým vyobrazený. Nejvíce jich zničily požáry — zdi byly ohromné, ale nebylo klenutí, které by bylo s nimi olmi vzdorovalo — a mnoho noví hospodáři sami odstranili přestavujíce nejpodstatnější část srubu, sklep, na pohodlnější a úpravnější sence nebo sedničky. To se dělo nejčastěji, kde stál srub anebo jen sklep v popředí na náves, a těch bylo právě nejvíce!

Se záhubou srubů mizel znenáhla i název, takže v přítomné době zřídka už to slovo slyšeti. Určitěji zachován název srub o takové stavbě, když stojí o samotě na dvoře, mimo řadu ostatních stavení, a sice stává tak obyčejně na dvoře naproti „velký senci".**) Jen že zase tyto sruby bývají v nové době přestavovány na důkladné novomódní sýpky zděné, klenuté, s „taškovými" střechami, plechovými okeničkami atd.

Ale pamětihodno jest, že mezi těmito sruby ze řady hlavních stavení vystrčenými zbylo několik více méně zachovalých zbytků srubu nejstaršího, pravého dřevěného a tudíž s roubeného, a jak uměle sroubeného!

Jak takové pravé „sruby" na Chodsku stavívali, znázorňují poněkud dva obrázky jednoho z těchto veteránů (č. 7. a H.) dílem už sice hodně opravovaného a napravovaného, ale hodným dílem ještě tak bytelného, že bylo při posledních nutných opravách mrjetníku „zrovna líto tu starodávnou dokladnou věc docela skasírovat." „Ska-sírovali" tudíž jen starý dolejšek, a hořejšek pro nás důležitější zůstal s malými změnami tak, že v něm nalézáme dosti poučení o celém způsobu této stavby vůbec.

Srub tento stojí o samotě, když vcházíme do dvora po levé ruce, právě na hranicích statku. Před lety býval blíže stavení, zrovna že se tak s nouzí do dvora vjelo Když stěny přiléhající k zemí zduchněly a nové už byly tenkráte drahé, dal hospodář postaviti

*) V samotném Újezdě bylo do obňá v letech 70tých jea několik statků bez nich!
**) Určováno srubu právě to místo, aby byl na očích a tím jistější proti zlodějům ; zároveň měli tak lépe „dvůr zavienej". O tom bude ještě zmínka.