str. 568

„půda" jest skoro o V2 m. níže než půda v dome. Tak to bývá skoro všude, zejména kde mají sklep na náves.

Za dveřmi v právo vystrčena do sklepa (z kucbyně) 2 m. v oblouku pec, podále dveří v levo stojí schody „na sýpku" a za těmi jest čtvercový otvor šíje — šikmé chodby se schody — do lochu (původně „jáma").

Sklep jest na statku chodském místnost velmi důležitá a prospěšná. Mocné zdi a malá okénka nedají do sklepa proniknouti v zimě mrazu (v čas tuhých mrazů ucpou se okéuka, třeba-li, slámou); okénka pak nezasklená dodávají místnosti stále čerstvého vzduchu.

Pro tyto výhody dávají hospodyně do sklepa nejraději kadečky s naloženým zelím, uzené maso, chléb *), podle potřeby i mléko a máslo a t. p. Také ukládají do sklepa nářadí, jež se jen občas potřebuje: hospodyně mívá tu díži, „prkýnka na chléb" (bývávala místo „košinek"), korbel (belík) atd., hospodář lopaty, motyky, řetězy a t. p.

Kromě toho všeho jest sklep výborným skladištěm šatstva, a to v zimě letního a v létě zimního, ve vlídni svátečního a ve svátek „všídního". Šat lepší ukládá se do truhel (malovaných), ne do „halměří".**)

V truhlách bývaly tu též zásoby plátna a prádla, v „pří-truhlích" rozličné cenné drobotiny, peníze („červená punčocha s krony"), listiny atd. Dosti často stává ve sklepě lože, jedno nebo dvě, pro mladší členy rodiny; to bývá hlavně, kde mají senci jedinou.

Na obrázku p. prof. Levého viděti dobře, že popsaný právě sklep jest část — dolejšck —¦ zvláštního svérázného stavení, jež celé stavěno tak důkladně a zrovna nedobytně. To býval někdy srub, původně zajisté opravdu celý „sroubený", později z části také zděný; ve stěnách dřevo nahrazeno zdivem.

O srubu třeba promluviti obšírněji. Ohledáme napřed, co nam zbývá na vzoru našem.

Vystoupíme-li uvnitř po krátkých schodech „poklopem"***)

*) Chléb — boclitiíky — staví hospodyně na lisu, která se skládá, ze dvou tyčí as 2 la. dlouhých, na koncích dvěma „šviuhami" jako řebřík spojených. Nahoře jsou do tyčí rovnoběžně z,i sebou zavrtány a pavně zasazeny dřevěné obloučky, mezi něž se staví bochníky na tyče tak, že každý bochník je zároveň podpírán obloučkem. Lisa celá přivazuje se konci k trámům na stropě, takže jest chléb — a to každý bochník pro sebe — celý na vzduchu, a myši nemohou se naň dostati. **) Halměř, halmaru mívali Chodové odedávna, ale jen na potraviny ; teprve nynější pokolení a to ještě ne všecko začalo také s halmarami na šatstvo.
***) Poklop — padací dvéře, jež se obyčejně zařizovaly takto: Na jedné straně přivěsily se dvéře skobami k podlaze, na druhou stranu přivázal se doprostřed provaz, který se přehodil přes nehybnou kladku, povýš nad poklopem upevněnou. Na druhém konci provazu zavěšeno závaží, jež poklop vyiehčuje a zdržuje. Kladka je opatřena žlábkem, aby se při otvírání a zavírání provaz nesmekl.