str. 567

Tato zvláštní pevnost dveří souhlasí dobře s pevností celé místnosti, do níž dvéře tyto vedou. Praveno již, že jest sklep místnost zvláštní, velice pevná, tmavá.

Zvláštní důkladností překvapují hned mocné zdi sklepa, jež bývají s metr silné a obyčejně jen s jedné strany (na náves) uzounkými dvěma otvory v podobě hradebních střílen přerušeny. Strop spočívá na četných silných trámech, které jsou někde i dubové. Ale vždy jest u sklepů staré stavby, co jsem viděl, strop, nikdy klenutí.

Pokud se týče rozlohy, bývá půdorys sklepa čtverec o straně 8—10 m. dlouhé nebo obdélník o délce o něco větší. Některé jsou i 13 m. dlouhé; takové pak bývají někdy rozděleny příčkou ve sklep přední a zadní (menší).

Velmi pěkný a zachovalý starý sklep na našem „dvoře se srubem z Ůjezda" vypadá takto: Okrouhlý vchod má 1 m. šířky, 1"65 m. výšky; místo prahu jest kamenná plotna. Dvéře na točně přiléhají ke zdi ze vnitřku sklepa a jsou čtverhranné, s hořejšími rohy jen málo do kulatá sraženými, a jsou 2 m. vysoké, l'3O m. široké. Svlaky jsou tři, přibité na dvéře uvnitř; mají 13 cm. šířky, 5 cm. tloušťky. Točna jest 10 cm. silná, 15 cm. široká a točí se v kameni v zemi zasazeném. Přivírka jest 13 cm. široká, 7 cm. silná, prkna 5 cm. silná. Na prknech přibit pod středním svlakem těžký kovaný zámek o dvou závorkách. Ve výši 1 m. od země jest ve zdi po obou stranách dlouhý čtverhranný otvor, 12 cm. vysoký, 10 cm. široký, po celé délce prkénky vyložený, v němž se pohybuje dlouhá, těžká závora, hned při stavbě sklepa do zdi zazděná, kterou možno ještě kromě zámku sklep zavírati uvnitř. Závora posunuje se ve zdi při vchodu do sklepa na levo, a to po celé šířce této zdi až ke zdi druhé (v úhlu připojené), do zdi na právo jen koncem zapadá. Není-li zandáno, jest celá ukryta v dutině ve zdi na levo. Závora tato je tak dlouhá, že ji není možná ze zdi celou vytáhnouti: překáží protější zeď.

Zdi „na hlínu" jsou na dobrý metr silné a vnitř i vně „vobrlinuty". Vnitřek sklepa má základnou obdélník 6 m. široký, 775 m. dlouhý.

Silný prkenný strop hojnou lepenkou*) obtěžkaný spočívá na 9 mocných trámech ve výšce 2'5 m. od země. Ve zdi na náves jsou dvě okénka tvaru střílen 60 cm. vysoká a 70 cm. široká vnitř, a stejně vysoká a jen 1 dm. široká vně; od země jsou okénka vzdálena 1,25 m., od sebe 1,5 m. Okénka tato nebývají zasklena, takže jsou zároveň sklepu dobrými větrníky.

Podlahy není, jen dobře upěchovaná země poskytuje potřebné roviny ku stavění předmětů, jež mají ve sklepě své místo. Tato

*) Lepenka — hlína smíšená se slámou drobně rozsekanou.