str. 566

h a c h 1 o v a d 1 a (č. 6.) a za zimních dnův a dlouhých večerův a rán s děvečkami spřádá na přeslicích čím dále tím méně však se hachluje i přede ve statcích, protože většinou uhrazují potřeby oděvní látkami kupovanými. Kdy čeládce dávalo se plátno (každý člen dostal 5 loket „hroubnýho" [lněného], 5 „pačesnýho" a 5 „koudelnýho", jen pasačka po 3 lok.) a kdy všichni doma „chodili v plátně", nechávaly si hospodyně pro domácí potřebu až 30 šůt lnu (600 zemní). Ostatní hospodář prodá. Peníze jsou najednou a bývá jich dost. Dříve prodávali na šůty; průměrně šůta stála 1 zl. stříbra. I část semena se odprodává, část nechá se ho „v o d p o č i n o u t" pro budoucí léta k setí. Dříve dělali z něho olej, jímž v postních dnech se mastilo, a na němž pekli koblihy. Záboj (výtlačky při dělání oleje) se sušil v bochníky, kterými přimátali dobytku, dávajíce je močit, do pití. Vařené semeno dávají březím kravám, aby se dobře telily a čistily. Za týmž účelem dávají jim i vodu z vyvařených režných přaden. Kaše ze semena lněného a z krupice přikládá se na otok, ze semena a roztlučených sušených jáhel koňům na krk, když se jim probírá „hříběcí".

Statek i chalupa na Chodsku.

Podle skutečnosti a podle zpráv hodnověrných pamětníků napsal Jan Fr. Hruška.

Věnováno milovaným roaným bratřím,

(Pokračování.)

Vchod do sklepa bývá též do kulatá sklenut jako vchod do domu. Dvéře nelišívají se rovněž hrubě od důkladn}'ch starodávných dveří domovních. Podle některých zachovaných vzorů zdá se, že snad jen více ještě pomýšleno při stavbě jich na nedobytnost. Svlaky a při-vírka s točnou jsou hezké trámce, zdělané více pevně než úhledně ; prkna bývají též velmi silná a to hlavní — místo pouhé dřevěné závory a jednoduché „vodbičky" opatřeny jsou dvéře do sklepa velkým a silným kovaným zámkem, pravým hromotlukem, největším ze všech zámků na statku, pokud se jich kdy na Chodsku užívalo a užívá.

Někde měli i zámek i závoru zároveň.

Takových starodávných dveří do sklepa zachováno více než podobných domovních. Důkladný jich vzor zachoval se též na našem „dvoře se srubem z Újezda". (Obr. čís. 1. na ttr. 47.)