str. 560

kolujícími mezi lidem, hlavně západoslovanským. Uvažujme, kterak výroční obřady, příbuzné s vynášením smrti, kolují vůbec po zemích slovanských a jsou doloženy všude v lidovém podání evropském za starodávna i za doby nové. Jsme na základě toho nutkáni ? úsudku, že obyčeje tyto jsou ctihodný, rozvojem časovým zkomolený přežitek pohanských zábav, obřadů z šerého dávnověku na přivítání líbeznému jaru. Určitější závěr bájeslovný stanoviti na základě dokladů posud známých asi sotva se poštěstí.

O Inářství na Humpolecku.

Studie od Jaroslava Mančala. @P@(Dokončení.)

(Dokončení.)

Na zimu dělá si pazderka před pazdernou, jako před jinými chalupami bývá, boudu. Po celé délce pazderny položí se totiž od země na střechu hradby, přes ně jiné, které ? prvým přiváží se slámou. Takto jednoduše zhotovený krov se pokryje chvojím, a ponechají se jen otvory pro okno a dvéře do síně. Zadní stěna seknice a chléva obkládá se r ý v í m (suchou natí).

Nepokládal jsem za zbytečné budoucnosti zachovati pravý obraz místa, kde po dlouhé časy, snad staletí, až do dnešních let náš lid spracovával rostlinu prou tak důležitou, kde často v dobách krutých probděl při práci noci, kam víže se tolik zkazek jeho. Eovněž nemohu nezmíniti se o obyvateli této místnosti.

Pazderka jest muž z pravidla ženatý. Hospodář uzavírá s ním smlouvu ústní jako při pronajímání čeledína. Pazderka kromě bytu, s nímž spojeny jsou, jak jsme seznali, místnosti pro celé skrovné hospodářství (krávu, několik slepic a prase), může z lesa hospodářova volně užívati dříví ? topení a dostává ? užívání několik (kolem 5) měr polí, které potahem hospodářovým po pilnější práci si vobdělává, osévá a sklízí, loučku a nějakou mez pro krávu. Za to jest povinen u hospodáře pracovat den po dni a hlídat les jen za stravu. Jestli pilno, musí i žena jeho pracovat hospodáři rovněž jea za stravu. Výpověď děje se na čtvrt léta od obou stran.

Blíží se měsíc květen. Čas síti již len. Hospodář brzy napřed připravuje pole i semeno. Toto musí býti „v o d p o č i n u t ý". Do