str. 548
Greek Mythology a j. Do II. třídy: R B. Anderson, The Nibelungen-Lied; H Z. Wissendorf, General Sketeh of the Latavian People, Niedrischu Widewuts, A Heroic Latavian Epic; A. Jujan, Studies of the Leguotnes (litevské popěvky při obřadesh svatojanských); H. Carnoy, Bibliographie of Folk-Lore a j. Do III. třídy: Mme E. Wigström, Superstitions Practices Still Survining in parts of Swedon ; M. S k r u z i t, National Latavian Costume ; A. Gorovei, Roumanian Folk-Lore; J. M. Crawford, Legends of Russia a j. Do IV. třídy: M. de Zmigrodzki, History of the Svastika; C. H. Cha-rency, Symbolic Birds Among the People of New Spain a j. Řada badatelů přislíbila poslati studie rozmanitého obsahu. Přípravy k sjezdu řídí komitét, v jehož čele, jak již oznámeno, předsedá Fletcher S. Basse t, známý badatel v oboru lidovědy a redaktor časopisu „The folklorist". Komitét -tento sestavil sbor poradný z folkloristů celého světa (srv. Český Lid II., strana 102). Do sboru tohoto podle seznamu vydaného z kanceláře výstavní v Chicagu zařaděni byli také univ. prof. dr. Jan Urban Jarník a spolu-redaktor tohoto sborníku dr. Čeněk Zíbrt.    R.

Nové časopisy

* Moskevský archaeologický spolek ustanovil se vydávati nový periodický sborník pod titulem »? ????????????1? ???4??1? ? 3 a-mku». Bude vycházeti každý měsíc jakožto doplněk ku Drevnostem v ceně 3 rublů za rok. Redaktorem zvolen byl A. V. Orěšnikov.

* „Vallonia" nazývá se neveliký časopis lidovědný, který založili právě v Liege O. Colson, J. Defrecheux a S. Willame. První číslo vedle článku o výročních obyčejích obsahuje sbírku pohádek od M. Willamea a Franijois a písně valonské. Předplatné 4 fr. Adressa: 88 rue Bonne-Nouvelle, Liěge.

Směs

* Nové dílo České o mincích. Konservator Kliment Čermák vydává nákladem F. Hoblíka v Pardubicích pěkné, nákladné dílo „Mince království Českého za panování rodu Habsburského od roku 1526". Doporučujeme čtenářstvu českému důkladný tento spis o mincích. Zejména musea, knihovny městské a školní, hlavně škol středních, měly by podporovati záslužný tento podnik, abyvjako mnohé dílo u nás při nedostatku odběratelstva nebylo vydávání spisu Čermákova zastaveno.

* Studie o hrách velikonočních lidu slovinského na veliký pátek podal Ant. Koblar, Izvastja muzejskega društva za Kranjsko, II. 1892, v Ljubljani, sír. 110 a d. Zajímavá a překvapující je shoda těchto her s velikonočními hrami staročeskými!

* Národopisné paběrky. Pod tímto názvem pořádá J. Staněk lido-vědné příspěvky, sbírané od bohoslovců, ve sborníku „Museum", řízeném letos od O. Adámka. (Srv. o něm Český Lid I, str. 620.) Sbírka zahájena snůškou „Vánoce".

* V Moskvě hodlá P. J. S ě u k i n otevříti nové veliké museum ruských starožitností.