str. 546

hanáckého. Hned u vchodu zalíbil so ti kroj mššfanky před 100 lety a měšťana z Kojetína před 200 lety, a kroj hanácký. Po straně pravé umístěny předměty kuchyňské, stolní náčiní, mísy, talíře, džbány. Po stěnách rozvěšeny byly staré obrazy buď na skle malované, buď vyšívané na plátně; k tomu pojily se starobylé hodiny, lištvy ; na podlaze stály truhly vykládané, almárky, židle a stoličky, přesličky, kolovrat; v koutě stála postel bohatě vystlaná s nádherným vyšíváním — a vedle postele — kolébka s nemluvnětem. — Toť jen stručný výpočet věcí vystavených; nejsou tu ovšem uvedeny všechny.

Zmíniti se musíme ještě o slavnosti odpolední. Ke 8. hodině seřadil se průvod, jejž vedli pořadatelé dr. Křeček a p. Kalovský a ubíral se „na Hráz". Pěkný byl pohled na malebný pnivod, v němž kráčelo na 200 Hanáků a Ha-naček, spolky místní, „^okol" ivanovický. A což teprve, když k průvodu se připojila chasa měrovská se svým právem, Dožatá z Hrušky, hanácký král z Uhřic, svatba z Křenovic, jíž v čele jeli na starobylé „šázi" čtyři Hanáci (mezi nimi poslanec Rozkošný) v modrých nabíraných pláštích! Na místě samém pak upoutaly tě tance, tu dožatá, tu právo až do večera. Z hostí přítomných jmenujeme jen p. řed. Bartoše, dra. Kováře z Prahy, pí. Vlastu Havelkovou, vdp. Wurma. — První výstavka se zdařila, za ní následovaly jiné, o nichž bylo již mluveno.

Národopisná výstavka v Kloboucích u Brna ve dnech 14.—28. srpna. Současně s výstavou vsetínskou otavřena byla výstavka v Kloboucích. Výstavka tato bylá cistě národopisná a archaeologická. Rodiště proslulé rodiny Wurmovy nemohlo za jinými městy zůstati pozadu ve všeobecném ruchu výstavkovém. V čelo akce postavil se sám obecní výbor — a řekněme ihned, že mohl a jistě i byl se svou prácí spokojen. Ve školní budově ve dvou světnicích umístěny byly pravé poklady národopisné, důmyslně a vkusně urovnané. Zvláště zamlouvaly se příchozímu bohaté výšivky na obojkách klobúckých (prolamovaná srdéčka), barevně vyšité květy na kožiších, vzácné výšivky na úvodnicích. Pí. Wurmová a slečny Bazalovy mají o toto oddělení zvláštní zásluhy a samy k němu přispěly bohatou sbírkou slováckého vyšívání. Svou věrností překvapovaly figuríny lidové, jež se líbily zvláště hostům francouzským, kteří výstavku navštívili. Pěkná a hojná byla sbírka nákresů dveří, při nichž užito lidové ornamentiky. Tato kollekce a sbírka starobylého hliněného i cínového nádobí byly velmi poučné pro moderní průmyslovou ornamentiku, která namnoze vzorů vyšívacích užívá k okrase a výzdobě nádob.

Část archaeologická — druhá světnice — obsahovala sbírky praehistorieké, sbírky mincí, pergameny, knihy s krásnými inicialkami a krajovými ornamenty. S výstavou spojena i slavnost lidová, opravdu lidová. Lid sám v pěkných svých krojích se jí súčastnil; byli zde Polehradští, Hoštěhradští i Bošovští velmi četné zastoupeni. Nenadělala výstavka tato mnoho hluku, což pochopitelno jest z té příčiny, že současně byla representační výstava valašská na Vsetíně, k níž obracela se veškerá pozornost. Jinak však nemohla tato výstavka zůstati nepovšimnuta už pro svou bohatost výšivek slováckých, jež skvělé podávají svědectví o zručnosti, dovednosti a bohatosti myšlének našeho lidu, jenž vystavoval zde díla svého tvůrčího ducha, díla umělecké dokonalosti a zručnosti. Čilá horlivost p. ředitele Bukovanského, jenž byl předsedou výboru pro první sběrací výstavku klobouckou, dává naději, že bude výstavka nově chystaná neméně pěkná!

Myšlénku, aby v Bělkovicích uspořádána byla slavnost národopisná s výstavkou, pojal mlynař tamnější p. Schneider. Posliytnnl i místo slavnostní, kamž odpoledne sešlo se hojně hostí, aby podívali se na „dožatou" a „právo", jehož přísedící nemilosrdně odsoudili každého, kdož byl usvědčen. Též „stínání berana" ukázáno. Výstavka sama byla jen menších rozměrů; byl to jen pokus sběrací, a ukázalo se, že i zde hojně materiálu sa najde pro národopisnou výstavu v Praze r. 1894.