str. 545

Hanácký typ ženský z Křenovic u Kojetína. (Na národopisné slavnosti kojetínské fotografoval pvof. Jos. K l v a ň a.)

Výstava umístěna byla ve dvou světnicích hostince „na hrázi". V první světnici rozvěšeny byly po stěnách bohatě vyšívané „úvodnice". Na stolech rozložen byl starý kroj hanácký, šátky, pasy, pentle, „kordulky", „lajdíky", „obojky", „rukávce", umělecky prošívané pasy, pláště atd. Na stole uprostřed vyložena byla bohatá sbírka literárních českých památek. Vedle biblí Melan-trichových byly zde staré kroniky, zápisky cechů, listiny uvadni, výsady. Velmi pěkná a bohatá byla sbírka moravských mincí a penízů. Vystavil ji p. Hanák z Moštěnice. Druhý pokoj věnován byl domácímu životu a zařízení příbytku