Výstavy Národopisná výstava českoslovanská v Praze r. 1894.

V posledních dnech ústřední činnost nastoupila do nové fase přestěhováním kanceláře do nových rozměrných místností v paláci barona Nádherného ve Vodičkově ulici. Zároveň byl i personál kancelářský rozmnožen a sorgani3ován tak, že k činnosti, která nastane tímto jarem, můžeme hleděti s větší nadějí. Venkov i v zimě neustává pracovati. Národopisné výstavky krajinské na Moravě uspořádány byly: 19. ledna ve Velké Senici u Litovle a 22.-29. ledna v Seničce (předseda posl. Svozil), dne 6. února v Cholyni, dne 12.—15. února v Příkazích (předseda posl. Vysloužil). Výstavky v Senici a Seničce byly velmi pěkné, jmenovitě se líbil svatební strom, svatební koláč a různá říkání. Též skvěle zdařila se výstavka příkazská Látky nasbíráno dosti. Byla tam hanácká jizba s přístěnkem a komorou, vykonány některé zvyky, masopustní právo, honění krále, pochovávání basy, pak národní tance.

O svátcích svatodušních zahájena bude výstavka v Nákle. Na později chystají se výstavky v Eožnově, Holešově, Velkém Meziříčí, Frenštátu, Prostějově, Litovli, Uh. Hradišti, Lipníku, Kroměříži, Orlové, Mor. Ostravě, Přerově (srovnávací), ve Vyzovicích, v Šlapa-nicích, v Telči a v Tišnově pro západní Moravu.

Samá. Morava! Naproti tomu Čechy jsou pozadu. Víme jen o tom, že bnde výstava v Domažlicích, v Hlinsku, v Železném Brodě, Kněžmosti, Jindřichově Hradci, Přešticích a Zbraslavi. Ve velké většině krajů je mrcvo. V tom bude také ležeti právě hlavní úloha nově rozšířené a organisované kanceláře, aby vnitřní popud, jenž schází valné části našeho venkova, nahradila popudem z Prahy.

Prozatímní zemský příspěvek je již povolen a vyplacen, obce a okresy hojně přispívají k fondu subvenčnímu a garančnímu. Vzhledem k tomu, že Halič žádá na vládě podporu na svou příští zemskou výstavu, žádá výbor výkonný také od vlády podporu pro naši národopisnou. Prvý návrh plánu pro výstavu dohotovil právě pan architekt Zeyer, jemuž se podařilo několika šťastnými projekty dáti starému výstavišti zcela nový originální ráz. jy.

* Národopisné výstavky a slavnosti na Moravě roku 1892. Referuje Jos. Cvrček. (Pokračování.)

Kojetínská výstavka národopisná byla první ze všech moravských dne 3. července 1892. (S 3 obrázky lidového kroje.)

Byla to první zkouška a ta zdařila se výborně. Obě. beseda „Jaroslav" podjala se obtížné úlohy — učiniti první krok a uspořádati v Kojetíně výstavku a slavnost národopisnou. Odbor ze středu Besedy občanské zvolil předsedou JUDra. Křečka. Provolání došlo souhlasu a z okolních osad přihlašovali se, že provedou ten či onen zvyk neb obyčej, snášeli materiál — a tak stalo se