@NZ@Časové zprávy

Osobní zprávy

* Heřman Schaaffhausen, jeden z prvních německých anthropologů zemřel dne 26. ledna v Bonnu v stáří 77 let. Přednášel anthropologii na tamější universitě. Byl vřelým přívržencem evolutionismu, což mu mezi německými anthropology, kteří jdou téměř vesměs za skepsí Virchowovou, dodávalo vždy zvláštního samostatného-postavení. Také o českou anthropologii má své zásluhy. Byla doba, kdy se u nás vše posílalo prof. Schaffhausenovi k posouzení. Tak na př. s prof. Fricem popsal lebku podbabskou a j. Práce jeho roztroušeny jsou nejvíce po časopisech. Část nejdůležitějších vydána byla r. 1885 souborně pod titulem „Anthropologische Studien" v Bonnu..

* J. H e r a i n, architekt a spisovatel v Praze, jmenován byl konservátorem Ústřední komisse pro zachování památek ve Vídni.

* Redaktor kulturně-historické a ethnografické části Českéha Lidu dr. čeněk Zíbrt byl od ministerstva vyučování potvrzen za docenta kulturní historie na české universitě v Praze.