Kolední hry jihočeské.

Píše Jan Zítek.

Po svátku Jména Ježíš chodili a dosud chodí v jižních Čechách v okolí Velešína, Trhových Svinu, Kaplice, čes. Krumlova, koledníci. Koleda jim trvá tři i více dní, dle toho, mnoho-li vesnic chtějí obkoledovati. Počtem jest koledníků osm, a to dle důstojnosti: hejtman, rychtář, končel, „tonemástr", žitnej, ovesnej, čurka a moučka. Někdy chodil i devátý, jemuž se říkalo myslivec.

Prvých šest jest oblečeno ve svůj sváteční šat; klobouky jejich jsou ozdobeny jalovcovou kytkou s pentlemi rozličných barev. Kolem sebe mají „hantoch", ručník a na něm dvě pontle, zelenou a červenou. Kromě toho má ještě každý z nich svůj zvláštní odznak. Hejtman nosí „halapertnu". Na tuto napichuje čerstvé i uzené maso, jež dostanou. Rychtář má feruli s „právem". Ferule, která jest z jednoho kusu dřeva, má podobu plácačky. Na hořejší části jest seříznuta v podobě kruhu, odtud jde držátko. Až k tomuto jest hořejší kruhovitá čásť podélně rozříznuta na tři nebo čtyři tenoučké plátky. Tak úderem ferule při vyplácení „kop" způsobí se veliký hluk. Uprostřed kruhovité části ferule jest maličký otvor. Na konci držátka, jež se v ruce drží, jest připevněno „právo", které jest ze slámy a spleteno jest v tenký pramínek se dvěma pentličkami, obyčejně červenou a modrou. Končel nosí dřevěnou flintu bez kohoutku. Aby tento nedostatek střelné zbraně zakryl a úštěpkům žen, mužů a zvláště mladých děvčat se vyhnul, má na místě zámku natočený šátek. Málokde však se mu podaří uniknouti narážkám a vybídkám, aby jim ukázal svou zbraň, „zámek", a aby jim pověděl, „kolik zajíců již v řece zastřelil" atd. Toncmástr má věneček, t. j. proutek ve kruh spojený a obtočený červenou a zelenou pentličkou. Z věnečku vybíhá malá nožička; do této jest zapuštěna jehla, jež se zabodává do otvoru ve středu ferule. Žitnej nosí pytel na žito, Ovesnej na oves. Důležitou a povedenou osobou jest čurka s Moučkou. Čurka se liší úplně od předešlých. Jest oblečen ve dvoje šaty. Spodní jsou obyčejné všední šaty, svrchní jsou plátěné a se všemožnými záplatami křiklavé barvy. V zadu má „klombu", t. j. sražený zvonec, jaký vídáme na pastvách u krav. Dále má „rouličky" a nějaký veverčí nebo dobytčí ocas a třápy od plátna kolem sebe a podobně,i na nohavicích. Na hlavě mu sedí vysoká čepice papírová, polepená směšnými obrázky. Má podobu vrše na ryby. Na špici se houpají žíně v mohutném prameni, nebo též bohatý, papírový třapec. Proti loupežníkům a vrahům, proti nepřátelům svým, jako jsou zvláště ženské, důkladně jest vyzbrojen — slámě-