str. 513
V 1 a s a t i c (r. 1883) a V o s t i c. V Čechách našly se na př. v pokladu u Osová blíže Hořovic, u Blažími. Kustos Szombathy pokládá tyto kruhy za okrasy nákrční — proto je také nazývám nákrčníky, obojky — prof. "Woldřich naproti tomu má je za části výstroje koňské a nejnověji domnívá se, že v této podobě byl kov přenášen a dopravován. Jak již praveno, jest účel těchto tak hojných kruhů vskutku záhadný, klonil bych se však přece spíše k výkladu Szombathyho nežli Woldřichovu. Kustos Szombathy nalezl alespoň již jednu kostru s podobným kruhem na krku,*) kdežto nikde při podobných nálezíeh těchto hřiven nebylo objeveno zbytků koňských; nehledě k tomu, že pro dopravu tohoto v pravěku vzácného kovu jest podoba těchto kruhů velmi nepraktická, jest na obojcích dambořických a sokolnických úplně zřejmo, že (tyto poslední zejména) byly pracně vykovány a velmi pilně vyhlazeny, což by se s materiálem k různým potřebám chystaným sotva stalo.    In. Lad. Červinka.

* Chotuc a praehistorické její nálezy. Západně od městečka Křince vypíná se vrch Ghotuc. Název Chotuc má nejspíše od jména osobního, jako jiné podobné názvy místní a osadní po Čechách, jako: Chotěšice, Chotúsice a j. Na Chotuci nalézá se hřbitov osadní a kaple založení sv. Trojice, o jejímž založení koluje pověst o třech zlatých prutech pastýřem tam nalezených. Vrch je porostlý křo-, vinami a stromovím, na straně jižní skoro ve dvou třetinách sadem třešňovým.

Malebný rozhled poskytuje vrch ten za krásného jarního dne. Kolem dokola, kam oko dosíci může, zří úrodnou krajinu, role za rolí, osadu za osadou, a k severu pak vypínají se Krkonoše ve své majestátnosti. I na jihu, západu a východu jest rozhled krásný.

Neníť však Chotuc jen tím znamenitá pro osadu a krajinu okolní; daleko znamenitější jest svojí památností v dobách dávno minulých, kam nesahá paměť lidská aniž historie nebo tradice.

Právě tak, jak dominoval původní hrad Kuncberk u Křince v dobách minulých nad celou krajinou, tak i dominovala Chotue polohou-svojí nad vůkolím, nebo bylo to místo vyvýšené a vynikající v nepřehledné rovině naší, která bývala plna bařin a nižin, jež v dobách historických proměnily se v rybníky a konečně v půdu suchou, ornou.

Možno nám tvrditi bez bázně, že Chotuc jak v dobách prae-historických tak i historických byla sídlištěm a pohřebištěm.

*) Také v kobanském pohřebišti se tak našly, a podobných železných obojka užívají dosud někteří kmenové afričtí, na př. Bari. Nicméně není třebe i druhý výklad vylučovati. Za nákrčníky má, tyto kruhy i W. H e 1 b i ů (Homerisches Epos str. 271) dovolávaje se celé řady nálezů z Itálie g jižního Ruska. Také Lissauer, Hildebrand, Voss, Undset, Cohausen a jiní zovou tyto kruhy nákrčníky (Halsringe). Red.