str. 512

kousek ztrouchnivělého dřeva patinou obaleného. Týlec je sličně vykrojen. Celá sekyrka jest vůbec velmi iemně vypracována a vyhlazena; pokrývá ji sivozelená patina, kterou nálezce nad ostřím po jedné straně trochu spiloval.

Dýka s ulomenou špicí 14 cm. zdélí jest u držadla do půlkruhu vyklepána (3,3 cm. šířky) a čtyřmi otvory pro nýtky opatřena; jeden z nich posud v něm vězí. Uprostřed po celé délce táhne se vybledlé žebro a po stranách lze pěkně pozorovati, jak bylo ostří při-brušováno.

Z fibulky tílko v podobě ptáčka (péro a jehlice schází) jest 4,7 cm. dlouhé.

Tři nákrčníky 37 cm. dlouhé (2 jsou poněkud roztaženy) jsou v průřezu téměř trojhranné a 1"1 cm. tlusté; konce jejich jsou rozklepány a na venek zatočeny. Jeden tento nákrčník jest velmi hrubě ulit, a zdá se, že bylo jeho vypracováním teprve započato; konec jest sice rozklepán, ale velmi hrubě a nezahnut. Škoda, že protější konec schází (byl nálezcem ulomen a ztracen). Oba ostatní jsou lépe vypracovány a uhlazeny.

V r. 1888 ve Ždánicích vyoráno bylo několik kruhů, z nichž mi pan adjunkt Stuchlý dva pěkně zachované exempláře daroval. Jsou mnohem masivnější předešlých, mají 38 cm. v objemu, 13 mm. tlouštky, konce jejich jsou pěkně vyklepány a zahnuty a 10 cm, od sebe vzdáleny. Oba jsou pečlivěji vypracovány a také brázda uvnitř nich jest hlouběji vytepána než na oněch dambořických. Patina jest leskle tmavozelená.

Mnohem pěknější jsou dva podobné obojky ze Sokolnice (u Brna), které jsem získal u p. Sommra v Brně (1892); nalezeny byly pohromadě se srpy a bylo jich šest kusů; srpy získal prý pro musejní spolek p. řed. Slovák. Nákrčníky tyto jsou téže délky jako oba předešlé (jednoho kousek chybí), ale úplně na oblo vyhlazeny (v tloušťku jen 7—8 mm.) a jukoby taženy; rovněž háky jsou pečlivěji stočeny.

Podobných obojků známo na Moravě již velmi mnoho; tak uložen již roku 1793 z By b nik a jeden do Františkova musea. Jiné tam z roku 1820 a 1824 vystaveny bez udání naleziště se zlomky srpů v a celtů. Z r. 1850 z Hulína-Žeranovic jest menší obojek s velmi krásným bronzovým kopím. Z mladších nálezů jsou známy zejména ony hřivny z Hodonína: roku 1886 bylo jich nalezeno 42 kusův a roku 18S9 asi 600. U Slavkova vyorány roku 1890 v počtu asi 80 kusův, u Hodějic (r. 1891) byly objeveny 3 kusy, u Hlubočan r. 1888 čtyři navlečené na drát a při nich miska, u K ní nic (r. 1889) 3 nákrčníky, nožík, krátká dýka s třemi vysedlými žebry, dvě úzká dláta, jehlice se stočenou hlavičkou a jiná bez ní. Ve větších počtech objevily se ještě u Les o nic (r. 1889),