str. 511

Na kříži slavonínském (Č. M. O. I, 73) vyobrazeny jsou (po obou stTaiiách) dva oštěpy. Na kříži lukavickém (č. M. O. I, 126 a v článku dra. Wankla v Mittheilungen d. C. C. XVI, t. VIII) vyryt jest obraz oštěpu uprostřed kříže. Meče zobrazeny jsou: na kříži stojícím mezi Javořím a Krchlebami za Mírovém a na kříži v Doubravě při cestě od Nového Mlýna ke Králové (Č. M. O. II, 127). O prvém tomto kříži vypravuje lid, že byl postaven na místě, kde před dávnými lety byl zabit mečem jakýsi důstojník a také tu i pochován. Velezasloužilý zvěčnělý badatel J. Havelka, který v pojednání svém o křížích cyrillských v časopise Musea olomouckého pověst tuto uvádí, nevěří její pravdivosti.

Sekera známého tvaru seker a burdýřů středověkých vyryta jest velmi zřejmě na kříži střelickém a na kříži to-polanském. Oštěp a letopočet 1542 velmi markantními číslicemi psaný spatřujeme na kříži svisedlickém.

Nápadná jest zajisté shoda podobných pověstí, které ku křížům téhož rázu začasté letopočty a obrazy zbraní označených lid pojí na Moravě i v Čechách. Hrubé obrazy mečů, seker, oštěpů, vidlí a kůlců, stejný ráz křížův a shodné pověsti lidu opravňují zajisté ku domnění, že kříže takové postaveny jsou často na památku vražd.

Ant. Šolta.

* Některé nálezy bronzů Z Moravy. Nebude nezajímavé pojednati o několika bronzových předmětech pravěkých, kteréž se mi podařilo zachrániti z různých nálezů hromadných buď nově anebo již dříve učiněných. Jsou to sice známé ony veliké kruhy, obojky, kteréž se už často u nás vyskytly, jejichž účel však podnes je dosti záhadným.

Tak učiněn byl před lety u Dainbořic (u Kyjova) větší nález, z něhož do Františkova musea v Brně dodáno bylo: jeden přeražený, ale úplný obojek, jiný s uraženými konci a čtyři menší stáčené náramky. V r. 1891 uhozeno zase na větší nález bronzových artefaktů, z něhož mi byly prostřednictvím p. uč. A. Schierla poslány: tři nákrčníky (dva přeražené), fibulka, dýka a palstav. Bohužel nedalo se mi osobně odebrati v místa nálezu, a ušly mi takto všechny podrobnosti nálezu tak zajímavého, a dnes nelze již bezpečně zjistiti jeho ne ne-interesantní historii. Bylyť prý všechny mi zaslané předměty v pravém slova smyslu podomnímu obchodníku vyrvány, část nálezu úplně zkažena a potracena a i zachráněné věci jsou více méně poškozeny lakot-nými nálezci.

Palstav jest 15 5 cm. dlouhý, ostří jeho jest poněkud rozšířeno a zaobloučeno (3-6 cm. šir.); laloky jsou dovnitř přehnuty a tři se strany od ostří poněkud vykrojeny. Pod jedním zachován ještě