Předchozí 0228 Následující
str. 493

kamennými konstrukcemi jest až na 80 cm. zvýší hlíny. Kulturní vrstvu nalezl konservatoř Strnad pouze na úzkém pruhu (8 m. zšíří) podél vnitřní paty valu nad strání, a ta obsahovala kromě nečetných předmětů kostěných (sídla) železné (nože) a hliněné (přesleny) střepy, pocházející asi z 500 rozličných nádob, vesměs na kotouči hotovených, bezuchých, páskami skládajícími se z čar rovných a vlnitých nebo ze řad teček ozdobených, tedy hořejší vrstvě hradiště lipenského odpovídající. Tato vrstva kulturní svědčí ovšem o tom, že hradiště bukoveckého užito byío na počátku středověku za útočiště, ale ze složení ohrady samé vychází, že vystavěna byla na dvakráte; a to tak, že poprvé hradiště, které mělo býti aspoň na celé straně proti východu obrácené 241 m. dlouhé, opatřeno valem spečeným, v tomto způsobu nikdy dohotoveno nebylo, — že však bylo dostaveno a bezpochyby i zevnějším hliněným valsm opatřeoo o mnoho let později lidem, který neznal již budování spečených valův a spokojil se dodělati ohradu jednak pomocí kamenů, jednak pomocí hlíny, a jemuž dohotovená ohrada sloužila pak skutečně za útočiště, jak zůstavené jím tu stopy delšího pobytu nasvědčují.

Podobné úkazy lze sledovati i v jiných hradištích našich. Hradiště nad Hostimí má nejvnitrnější val spečený, ohrazující prostoru dosti skrovnou (ač větší než u Lipna a Doudlebec), druhý val jest kamenný se stopami účinkování onně; tímto valem opevněna jest prostora spíše menší než větší hradiště vnitřního; dosti daleko od tohoto valu nachází se ještě jeden val z hlíny s použitím přirozených vyvýšenin zbudovaný, zahrnující v ohrazený prostor celé široké údolí. Blíže brány tohoto předního valu kopal Št. Berger a nalezl tu nástroje kostěné a skleněné korale i střepy, o kterých Voss, jemuž Berger několik kusů pro královské museum berlínské daroval, tvrdí, že shodují se také se střepy z mladších hradiší slovanských. *)

Hradiště na Cimburku u Kutné Hory konečně bylo zbudováno na spáleništi osady neolithické nájezdníky z Moravy příchozími, kteří zůstavili vněm velmi charakteristické výrobky,**) jako hradiště s valem spečeným. Později byl i tento val sesílen a znamenitě zvýšen nave-ženou na něj hlinou, jak se dosud v části jeho nyní za terč vojenské střelnice sloužící dobře může poznati. Také tito druzí budovatelé zůstavili na Oimburku střepy nádob vlnicemi a t. pod. charakteriso-vaných, a já sám jsem vyňal z hliněné části valu blíže samého hřebenu střep tohoto mladšího rázu.


*) Verhandlungen d. berl. anthr. Ges. 1879. p. 59. **) Sbírky musea kutnohorského.

Předchozí   Následující