str. 487

Kraslice tohoto způsobu, pravá to umělecká díla neobyčejné dokonalosti formálně a ladnosti barevné, dělají se pouze vNové Vsi u Uh. Ostroha, a to v rodině nyní yž mrtvé malířky vajíček Bartýsky. Bartýska sama byla nedostižná v tomto svém způsobu; nynější kraslice jsou o něco méně přesné. O přesnosti obrysů ornamentu jen z originálů ' si učiníme pojem. Poněkud jen naznačují je naše vyobrazení.

Kraslice z Nové Vsi u Ul. Ostrohu (vajíčka Bartýsčina).

Ostrožským kraslicím o čerué půdě podobají se dosti kraslice z okolí Znorov, Zarazíc, Hroz. Lhoty atd., kdež ostatně i kroj ženský i výšivky obojímu z (Mrožska jsou podobny.

Poznámka. Z Ostrožska poslány do musea Naprstkova kraslice z následujících míst: (O černé půdě) z Uh. Ostroha, Předměstí U. Ostrožského, Vel. Blatnice, Kvačic, Chylic, Ostré Lhoty, Hluku a Nové Vsi. Z Nové Vsi odesláno rovněž několik vajíček Bartýsčiných o bílé půdě.

a. Kraslice z Vlkoíe u Kyjova. — b, C,yd. Kraslice ze Znorov u Veselí.

b) Z okolí Milotic a Dubňan.*)

Kraslice tohoto kraje bývají z pravidla červené nebo hnědé a mají 1 u č a v k o u vyleptaný ornament rostlinný úplně podobný zdejšímu

*) Srv. Mor. Ornamenty I. tab. III.