str. 471

my. Jsteli štědrá matička, dejte nám dvě vajíčka. Jestli nám je nedáte na, svých hrncích shledáte, budou vám padat s police, jako ty mlynářovy slepice Svatý Petr z Říma dal nám flaši vína, abychom se napili, Pána Boha chválili. Hory dou, doly dou, nesou líto před sebou." Na srovnanou podávám aspoň jedno říkání z jižních Ceob, z Deštné u Soběslavi: „Nové, nové léto, kdes tak dlouho bylo ? U studánky, u rubáDky. Cos tam pívalo ? Pivo z korbele. A ty svatá Markyto, dej nám pozor na žito a na všecko obilí, co nám Pámbu nadělí. Červenejma vejci, žlutýma mazanci, jaký je to mazanec bez koření, bez vajec ? Fiala, růže kvísti nemůže, až jí Pámbu pomůže. Svatý Jan jede k nám po věnečku veze nám, nám všem dešejnským panuám."

Okolí Král. Hradce.    Filip Šubrt

O smrtné neděli jsou děti ve statku zase. Nesou stromeček ověšený obrázky, pentličkami, barevnými papíry a malovanými vyfouknutými vejci (pouchy). Přijdouce do dvora spustí: „Smrť nesem ze vsi, nové léto ďo vsi, a ty svata Markyto, dej nám pozor na žito, na to všecko obilí, co nám Pán Bůh nadělí."

Z Písecka. Zvyk tento do nedávná se udržel.    Jar. Mácha.

Na smrtelnou neděli přistrojila si děvčátka, obyčejně 8—121etá velké „dítě" z cárů a s dítětem tím chodí po vsi od domu k domu, zpívajíce : „Smrt nesem ze vsi, nové léto do vsi. A ty svatá Markéto" atd. „Svatý Petr jede

k nám, do věnečku veze nám, nám, nám, tem*).....pannám." A když

pochodily celou ves, jdou pak ku potoku a hodí tuto „smrt" do vody, zpívajíce : „Smrt plove po vodě, nové léto k nám jede." Po té se rozejdou.

Na Katajsku.    J. K. Hraše.

Podnes chodí mládež na smrtelnou neděli po vsi od domu k domu, aby si něco vyprosila; v nice má borovičku, na ní pannu z kloučků barevných anebo místo panny jen mašle Pod pannou jest několik výdumků (prázdných vajec) a pod nimi opět mašle rozličné barvy.

Ve stavení zpívají: „Smrt, smrt ze vsi, daleko ode vsi. Co nám léto přinese ? Obilíčko zelené a vajíčko červené. Fiala, růže kvísti nemůže, až jí Pán Bůh pomůže. Svatý Petr z Říma dá nám flaši vína, abychom se napili, Pána Boha chválili. Až půjdeme od vás ven, dej vám Pá* Bůh dobrý den! Zatočte se v koši, dejte nám po groši, zatočte se v míšku, dejte po troníčku; jestliže nám nedáte, na svých hrncích shledáte, budou vám padat s police, jako mlynářova slepice, když se nazobala pšenice."

Bezno v Mladoboleslavsku.    V. Vaněk.

Na smrtelnou neděli dávají někde do každého okna kousek lenu, aby v tom roce nikdo nezemřel.

Bydžovsko.    Jos. Košťál

*) Zde si vsují zpěvačky místní jméno obce, o níž zpívají. Na př. : Nám, nám, těm rataj ským pannám.