str. 452

* Ethnografické oddělení carské společnosti zeměpisné v Petrohradě hodlá uspořádati budoucího roku všeruskou národopisnou výstavu, která se má nacházeti v michajlovském manéži. — Při akademii věd v Petrohradě bylo zřízeno museum proanthropologii a ethnografii. — V ústavu archaeologickém organisovaly se týdenní přednášky starožitnické.

Zasláno.

V listopadovém čísle „českého Lidu" byly mi učiněny na dvou místech výtky: v poznámce na str. 221 a násl. od p. M. Václavka a na poslední str. od p. F. Bartoše Dovoluji si odpovědíti:

1. Jsou v mých referátech chyby a chyby ovšem zůstanou chybami. Ale něco jiného jest psáti odborný článek, k němuž mám dost času i pomůcek, a něco jiného psáti referát na cestě, kde není ani s dostatek času, ani klidu, ani pomůcek vyjma několik na rychlo uačrtanýcli poznámek.

2. Ale p. Václavek se také klame. Nevím na př. ovšem, z čeho právě byla na vsacké výstavě nádoba na okně — nemohl jsem až k ní, byla před oknem hromada předmčtův, ale právě na Vsetíně byla nádoba téže velikosti, téhož tvaru a určité dřevěná. Není také divu, užije-H se při referáte o výstavě průvodce. V referáte však jo též (právě o kroji) jistě nového, co v průvodci není, za co děkuji p. Jurkovičovi

3. Nevydáváni se za genia a neprozkoumal jsem Valašsko za kratinkou dobu svého tam pobytu. Co jsem napsal, psal jsem z poznámek, jež jsem si udělal z výpovědí jiných, zkušenějších.

Pokud jde o dialektické hranice, konstatuji: Dialektická mapa na vsacké výstavě byla zdělána podle Bartošovy Dialektologie. Byla-li přesná či nic, nemohl jsem a nemohu nyní konstatovati. Byly-li v ní vady, přiznávám, že za ně nemůže pan Bartoš. Na nepřesnost hranic byl jsem upozorněn vícekráte pp. učiteli z osad na hranicích nářečí. Mapě učiněné výtky konstatoval jsem veřejné na Vsetíně na schůzi delegátů moravských odborů národopisných.

Ostatně myslím, že tu a tam nepřesnost hranic dialektických neubírá nijak ceny knize, jako je Bartošova Dialektologie, zvláště v očích těch, kteří znají obtíže hranice takové stanoviti. Měla by se sebrati všecka data a všeliké poznámky i výtky v této příčině a dáti samému p. Bartošovi, aby konečně sám přesnou dialektickou mapu Moravy pořídil.

V Praze, v listopadu 1892.    Em. Kovář.

Hodlaje spracovati Dějiny české a moravské archaeologie

a zejména oceniti vědeckou činnost prof. /. Er. Vocela, prosím všechny, kteří by mi mohli poskytnouti neuveřejněných nebo neznámých zpráv k této práci, aby jich se mnou laskavě sdělili. Každý sebe menší příspěvek, týkající se zejména života a působení Vocelova, bude vítán a s díky použit.

V Praze dne 15. ledna 1893.    Lubor Niederle.