str. 451

konáno. Oznamujeme tímto československým pracovníkům v oboru lidovědy officialní pozvání komitétu jro sjezd folkloristický v Chicagu.

Zbt.

Nové časopisy

* Nový i pro slovanskou folkloristiku důležitý časopis počal vycházeti koncem r. 1892 s titulem „Blätter für P o m m e r s c h e Volkskundo" pod vedením O. K n o o p a a Dr. A H a a s e ve Štětině.

* V Lublani vydává kustos musejní prof. A. Müllner časopis, měsíčník o 1—1,5 archu velikého 4° formátu, věnovaný lidovědě krajinské (Zeitschrift für krainische Landeskunde), nazvaný Argo. Předplatné ročně 4 zl.

Směs

* Družstvo „The American Folk-lore Society" mělo výroční schůzi dne 28.—29 prosince 1892 v Bostonu, Mass., při níž (podle programu nám zaslaného) vedle jiných konány byly tyto zajímavé přednášky: H. C a r-rington Bol ton, Nynější věštby a jejich prototypy; A. F. C h a m b e r-lain: Kristus v lidovém podání; G. P. K u n z, Drahokamy v lidovém podání; W. W. Wells Ne wo 11: Příklady padělků v lidovědě.    Zbt.
* Krajinská zemská musea přírodo-historická budou založena v Rusku. V ministerstvu osvěty za souhlasu ministerstva vnitra pracován je projekt jejich. Náklad na vydržování každého musea tohoto vypočten na 2000 rublů ročně. (CaaB. 06. 1892, lit. str. 149)    Z.
* Na světové výstavě v Chicagu r. 1893 bude upraveno německé národní museum s odděl, praehistorickým, ukázkami typů domových, vývojem zbraní, kroje a pod    Z.

* Městská rada pařížská (conseil municipal) stará se všemožně o popula-risování věd. Zřídila již nákladem svým několik stolic populárního vyučování, a nejnověji připojila k nim i stolici anthropologie. Professorem jmenován byl Dr. V e r n e a u z antrogologického laboratoře v museu věd přírodních.

* Slovenská společnost národopisná r. 1793 měla býti založena, jak obšírně líčí v studii nedávno vydané „Jiří li i b a y, Kapitola z dějin literárních", ve Vídni, 1892 (nákl. spis.), cena 65 kr. Ferd. Menčík. Píše: „Účelem mělo býti pojednávati o národě slovanském, pokud Uhry obývá, se stanoviska dějepisného, a to o jeho prvních sídlech a osudech; vylíčena měla býti jeho sídla a počet a jména osad, starožitnosti a i povaha mravní. Tato stránka objasňována by byla mravy, obyčeji a pověrami." Vedle dalšího programu o práci v oboru literatury československé zajímá nás náčrtek společnosti tam, kde jmenuje, ž? potřeba sbírati přežitky starodávných zvyklostí, na př. : „Nové léto, s m r t n á n e d ě 1 e, svatojanský oheň, rusadla", pak mravy, obyčeje, pověry, názory, předsudky při narození, o svatbě, při smrti a pohřbu, památky staveb, kroje, hospodářské zvyky, zábavy, písně lidové, podoba tanců, her, nástrojů atd. — Píšeme dnes rok 1893. Nebylo by snad na čase po 100 letech oslaviti návrh Eibayův konečným uskutečněním národopisné společnosti československé ?    Zbt.
* Přehled po české literatuře (v oboru jazykozpytu a dějepisu) za rok 1891 —1892 napsal do Budilovičova „S 1 a v j a n s ké h o O b o-zrěnia" (1892, II. str. 466—473) P. P. Ch r n d i m e n s i s. V přehledu zaznamenány jsou s udáním obsahu i posuzovány sbírky a studie lidovědné a kulturně-historické.    Z.