str. 450
tuším, nezajímavé pro čtenářstvo Č. Lidu zvěděti o praktickém důsledku pařížské výstavy. Mám o tom bezpečné zprávy laskavostí pí. R. Tyršové. Pokud se týče poptávek po předmětech vyšívání lidového, vesměs to součástek krojových, jež se nežádají jako předměty musejní, nýbrž pro potřebu praktickou, vyhovuje se, pokud jde o výšivky, které posavad mezi lidem jsou robeny. Hledány jsou zejména žlutě vyšívané rukávce ze Slovenska, červené kordulky a rukávce z Javornicka, pestře vyšívané zástěry od Kyjova, veliké obojky, černě vyšívané a pod. Vedle toho zalíbily se ovšem v Paříži také četné, vzácné starobylé výšivky, hlavně čepce a šatky. Dopravě těchto památek výbor zabraňuje a často bezděky velmi cenných předmětů získává při sbírání pro sebe a do ciziny neposílá, kdežto Maďaři v Paříži po výstavě mnoho starého vyšívání slovenského prodali! Za to objednávají si z Paříže aspoň kopie našich památek. Tyto kopie hotoveny jsou pilně zde v Praze, ačkoli má véc značné obtíže, když vedle „kopírování" jde také o napodobení starobylosti. Z výšivek nových, při nichž jest užito lidové ornamentiky ku potřebě moderní, městské, žádají se takové, které by mohly krášliti toilletu. Pro ozdobné, vyšívané prádlo, které se u nás utěšeně ujalo, není posud v Paříži smyslu. Značného praktického významu mohla by naše výstavka pařížská nabyti pro domácí průmysl krajkářský, kdyby výroba děla se rychleji, aby objednávkám kvapícím mohlo se vyhověti. Zalíbily se v Paříži hlavně staré šúšelové krajky s barevným hedvábím a kovovými nitmi. Napodobení našich starých krajek ujala se v Praze iniciativa soukromá a podařily se již pokusy, které v Paříži byly uznány za vzorné. Dosud vadí drahota krajek, neboť jsou to vzory velice pracné, a šúšel jest materiál dosti nepodajný a nikoli levný. Prosté čipky moravské a slovenské, mezi lidem posavad robené, také byly z Paříže objednány. Vysvítá, že naše výstavka v Paříži měla a bude míti veliký význam praktický. Z pochvalných referátů uvádíme lichotivý článek o československém vyšívání v časopise Inventions nouvelles, kdež jsou zároveň četné reprodukce fotografií p. prof. Kouly a jedna z figurín naší výstavy. Výbor pro šíření nár. vyšívání zasluhuje za soustavnou a účinnou práci, za pečlivé vypravení výstavy do Paříže plného uznání- a pochvaly.    Zbt.

Sjezdy * Sjezd folkloristický r. 1893 na světové výstavě v Chicagu.

Podali jsme již na str. 100 tohoto ročníku zprávu o sjezdu v Chicagu a objasnili jeho program. Vedle tiskopisů, z nichž jsme podali zprávu o sjezdu, došlo na adressu podepsaného od předsedy zařizovacího komitétu Bassetta zvláštní pozvání českých folkloristů na sjezd. Z listu vysvítá, že je chystán sjezd velikolepý. Pro jednotlivá sezení staví komitét zvláštní budovu. Bude přes sto různých porad