str. 430
o činnosti jmenovaného družstva. Alfred Nutt: The Lai of Eliduc and the Märchen of Little Snow-White. John Abercromby otiskuje zaříkadla, čarodějnické písně finské. Walter Gregor: Strážní duchové studnic. John-Rys: Manx Folk-lore and Superstitions. D. Elmslie: Pohádky ze střední Afriky. B. Sidney Hartland podává zprávu o studiu a sbírkách pohádek za r. 1890—91. G. M. Godden referuje o Folk-lore Society. A. Nutt vykládá o sympathetických prostředcích při učarování máselnice. M i s s M. 0. Balfourova: Pověsti v kraji Lincolnshire. F. B. Jevons: O řecké mythologii. J. S. Stuart-Glenaie uvažuje o Tylorové názoru o animismu. John Abercromby: An Analysis of Certaiu Finnish Origins. J. Macdonald: Bantu Oustoms and Legeads. A. Nutt: Celtic Myth and Saga, Bohatá směs. Z ní vybíráme stať zajímavou: „Svatba po smrti". Přehledy literární. Novinky.    Zbt.

Archivio perlo studio delle tradizioni popolari, Ri vista trime-strale diretta da G. Pitrě e S. Salomone-Marino, Palermo, libreria internazionalo Carlo Clausen, 1892, XI. 1. sešit. F. G. Fumi přeložil ze san-skritu některé zkazky. A. Ta. Pires: Z lidového podání portugalského. P. Villanis otiskuje osm písní: El coate Anzolin, El mariner, Giovanina, Pati pagai, El pellegrino, La muoegheta, II grilo et la formica, S. Nicola. Svatební obřady židovské v Gibilterre. Obyčeje savojske'. G. C u r c i o podává nábožné zpěvy lidu sicilského. A. Lumbroso sebral pověsti o Napoleonovi. G. Ferraro: Rolnictví v lidovém podání. Loys Brueyre reíe-ruje o druhém sjezdu folkloristickém v Londýně. Směs: Loutkáři v Neapoli,. Uhranutí podle podání lidu řeckého a j. v. Literatura.    Zbt.

@NZ@Časové zprávy

Osobní zprávy

* Čestný president společnosti Société des traditions populaires au MuséV ďethnographie du Trocadéro, spisovatel publikací Chants populaires du Nord, Contes populaires de diíférents pays, Voyage en Hollande, Voyage en Islande, Yoyage dans le Nord et la muison, X a v ier M a r m i e r zemřel na začátkis> měsíce října 1892.    Z.
* Friedrich H e 11 w a 1 d, kulturní historik, zemřel dne 1. října 18&2. Narodil se r, 1842. Z literární činnosti jeho týkají se kulturních dějin a lido-vědy tyto spisy: Die Kulturgeschichte in ihrer natürlichen Entwicklung; Die Erde und ihre Völker; Die Naturgeschichte des Menschen; Frankreich, das Land' und seine Leute; Haus und Hof in ihrer Entwickelung' mit Bezug auf die Wohnsitten der Völker; Die Welt der Slaven; Die menschliehe Familie naclv ihrer Entstehung und natürlicher Entwickelung; Ethnographische Rösselsprünge, Kultur- und volksgeschichtliche Bilder und Skizzeu. Od r. 1871—1882 redigoval časopis Ausland.    Z.

*Ignaz Zingerle von S u m m e r s b e r g- zemřel 17. září 1892 v Innsbruku. Z knih jeho uvádíme: Sag'en aus Tirol, 1850; Kinder- und Hausmärchen, I. 1852 (zároveň s bratrem Josefem sebral), II. 1854 (2. vyd. 1870);. Sitten, Bräuche und Meinungen des Tiroler Volkes 1857 (2. vyd. 1871); Sagen,