str. 429
???????????? ?????4???, ???????? ???. ???. ??? ???. ?.-???. ??., red. N. J. Karějev, ?.-??????????, 1892, IV. Red. Karëjev, také u nás známý, podává výzkumy svých pilných studií v oboru théorie vědy historické (??????? ??? ?????????????? ??????????? ?? ??????). Debolskij: Staroruské mezivladařské vztahy. Sapožnikov: Z švýcarské jub. literatury historické r. 1891. S. V. Lurje: Sekta Esseův. M. M. Kovalevskij: Z dějin benátských. Vjazigin: Význam Řehoře VII. v historické literatuře. S. L. P t a s z ? ? k i : Novější polská díla o polské historii z konce XVIH. věku. Zpráva a novinky z ruchu dějepiseckého. Seznam přednášek a přehled činnosti z oboru historického na universitách ruských (některé věci týkají se také kulturně-historického studia). — Budeme oznamovati stručně obsah tohoto pěkného ruského sborníka historického, u nás málo známého, a kde půjde o kulturně-historické články, podáme vždy obšírnější tresť článku.    Zbt.
Zeitschrift des Vereines für Volkskunde, red. Prof. Dr. K. Weinhold, Berlin, 1892, IV. A. Olrik pokračuje v pohádkách, vybraných ze Saxona Grammatika. C. Arendt dokončuje studii o čínské pověře a víře v duchy a Piger stať o řemeslnících v Jihlavsku na Moravě. A. Thumb vybral z lidovědy novořecké věštby. Ch. J e n s e n vypravuje pověsti o pidimužících ze sev. Frýzska. Erich Schmidt píše obšírný nekrolog o Rein-holdovi Köhlerovi, jehož podobizna připojena. (Srv. Český Lid II. str. 216.) K. E. H ? ? ? e : Přísloví a úsloví z krajiny ruppinské. Drobnosti. Nekrology. Prof. A Briickner podává zprávu o činnosti berlínského spolku pro lido-vědu. Max Laue dokončuje důkladný přehled literatury folkloristické za r. 1891. Přehled tento dovává veliké ceny časopisu, pečlivě řízenému zkušenou rukou prof. Weinholda.    Zbt.

Revue des traditions populaires, red. Paul Sébillot, vyd. Société des traditions populaires au Musée ďethnographie du Trocadéro, Paris, 1892, No. 11 (Novembre). Red. P. Sébillot píše o zobrazování smrti a připojuje vyobrazení (tanec smrti). R. Basset podává zkazku o povětroních, o světlech mlhavých („Le feu Saint-Elme"). J. Tiersot otiskuje písně s nápěvem („La chanson de Renaud"). A. Certeux vypravuje zajímavou pověst horalů pyrenejských o člověku v měsíci. L. De La S i ? ?-t i e r e začíná otiskovati bibliografii obyčejův a lidového podání departementu De l'Orne. E. Maison: Les espadoniers de Salbertrand. C. Tisserand: Gargantua. R. M. Lacuve pokračuje v legendách křesťanských (L'autel de saint Hilaire, Les boeufs et le Sarcophage de Saint-Romain). R. Basset pokračuje ve sbírce pověstí lidových o zázračných otiscích (hlavně z Palestiny pověsti o Pánu Ježíši). C. Rubbens: Jak se ženili v Paříži r. 1497. obřady svatební. L. M o r i n uveřejňuje dále parodie vážných obřadních písní pohřebních, jak zvony při pohřbu o mrtvém hovoří a pod. Pí. Destrichéová podává pověry, přísloví, říkadla a hry ze Sarthy. Paul Sébillot otiskuje z Pitrěova Archivia pověst o Napoleonovi. R. Basset sebral dále zkazky lidové o zazdívání lidí do základů staveb v Dahomeji, na černé Hoře, v Rumunsky v Hennebergu v Německu. P. Marchet: Pohádky z Lucemburska. Y. Guyot: Pokračování obřadův a obyčejů pohřebních. Nekrology. Bibliografie.

Zbt.

Folk-lore Journal, A quaterly Rewiew of Myth, Tradition, Institution and Custom (Incorporatiog The Archaeological Rewiew and Tue Folk-Lore Journal), London, A. N u 11, 1892, III. 1—3. President společnosti Folk-Lore Society G. Laurence Gomme podává výroční zprávu