str. 425

podal delší zprávu o neolithických nálezech údolí ř. Lunainu (str. 801—816). O různých svalfch lidského těla s hlediska anthropologického podali zde články Dr. Le Double (str. 150, 792,i, o zrudnostech hrudníku J. Ra-maditr a P. Sérieux (str. 318-335) a jiných částí těla (str. 652).

Zajímavá je zpráva F. Reguaulta o chápavé noze Hindů (str. 683—695) s diskussí.    N.

I3bíctíh ???????? ?????????? ??????? ? ?????????! ??? ?????????? ?????????????? ???????????^. ???? X. 1892. Cena 5 rublů.

Pod redakcí profesoru I. N. Smirnova, A. N. Sokolova a N. Tichova vychází v krásné úpravě v Kazani sborník, který čítáme k nejlepším v Rusku. Není jen nevyhnutelnou knihou pro toho, kdo se zabývá puměry východního Ruska, ale má i význam širší výbornými svými přehledy práce jinde v Ruska i za hranicemi jeho vykonané'. Tento ročník obsahuje na př. velmi cennou studii I. Smirnova „Iz prošlago i uastojaščago doistoričeskoj archeologii vb Bvropě",4,podávající krásný přehled archaeologických prací ve Skandinávii, Švýcarech, Španělsku, Itálii, Anglii a Francii, Německu a Rakousku (str. 5, 132, 257, 316, 563). Vedle toho je však i I. Smiř no ? výborným etlmografem. Jeho dvě monografie „Votj'aki" (Kazaň 1890) a „Permjaki" (Kazaň 1891) jsou dobře známy. Zde uveřejnil obšírnou studii o Mordvinech (str. 65—79, 161—194, 300—322, 599—642), program pro sbírání dat poruštění ruských jinorodců (strana 548—551), a program pro ethnografické studium Mordvy (str. 650—660).

Velmi důležitý je svod článku o pvohřebních obyčejích národu východního Ruska (Kamčadalů, Korjaků, čukóu, Jakutu, Goldů, Oročonů, Lo-parů, Ugrů, Kirgizů, Kalmyků atd. str. 80—92, 195-204, 392—404), sebraný různými badateli. P. A. Ponomarev popsal důležité pohřebiště ananinské v Kazaňsku (str. 405—438) a podal příspěvky k historii a archaeologii měst kamsko-povolžského Bulharska (Osel i jego sledy (str. 273—288). Vladěnija lipovogorskich knjazej (str. 487—486). Pěkným příspěvkem k archaeologickým materiálům východní Rusi je článek prof. A. A. Štukenberga: Drevnjaja kurganaja mogila okolo d. ???????? (st. 155—160).

Kromě toho obsahuje každý sešit pěkné zprávy drobnější, materiály ethnografické i archaeologické a bibliografii; k ročníku je přiložen počátek čeremisko-ruského slovníku od V. P. Trojického.    N.

Mittheilungen der k. k. Centralcommission zur Erforschung und Erhaltung der Kunst- und historischen Denkmale. Herausgegeben unter der Leitung seiner Excellenz Dr. Jos. Alex. Freiherrn von H eifert. Redacteur Dr. Karl Lind. XVIII. Jahrgang. N. F. (Wien 1892).

Mezi množstvích článků spadajících do pozdějších dějin umění nalézáme tu i tyto články archaeologické: Baron K. Hauser. Ausgrabungen zu Frögg im Jahre 1891 (str. 40—44). Pokračování dřívějších zpráv o tomto důležitém pohřebišti doby Kovové. Dr. Fr. Tappeiner. Eine praehistorische Fundstelle am Küchelberge bei Meran (str. 47—51). L. H. Fischer. Palaeolithische Fundstellen in der Wachau, Niederösterreich (str. 138—146). O nálezech v ná-plavech lössu na levém břehu Dunaje u Willendoifu a Aggsbachu. Obě jsou stanice velmi důležité. Velice zajímají šipky typu solutreského z pazourku. Kl. Čermák Die Durchforschung am Hrádek in Čáslau im Jahre 1891 (str. 195—197). Jelikož již téměř celý hrádek v dřívějších letech byl prokopán, nenašlo se poslední rok nic důležitějšího. Rutar. Die praehistorische Ansiedelung bei Sittich und bei Mainice in Krain, dann die römische Ansiedelung beim letzteren Orte (str. 202—206). O nálezech římských starožitností, které se v Rakousku den ode dne množí, podali větší články AI- Petter (o vý-