str. 426
kopech v městé Salzburgu, hlavně o pohřebišti římském u lineckó brány) a P. L Kamer (o výkopech v Mautern na Dunaji). Kromě toho je o nich množství menších zpráv v drobnostech, za to nenalézáme ani jediné větší a důležitější zprávy o nálezech v Cechách nebo na Moravě. Zprávy o domácím lidovém stavitelství pilně uveřejňuje V. Houdek.    V.

Praehistorische Blätter. Herausgegeben von Dr. Julius Naue. IV. Jahr-gaDg. München 1892.

Obsahuje následující větší a důležitější články: Roth. Hügelgräber der Bronze- und Hallstattzeit bei Schambach (str. 1—5, 17—20). L. Behla. Die Varisberger Urne (str. 6—9). Popis známé urny ozdobené figurálními ornamenty z pohřebiště oedenburskétio. Dr. Fr. Wie ser. Der lironzefund von Ried in Tirol (str. 20—23). V Tyrolsku není dokázána doba bronzová; tím více zajímá nález hrobní, byť i nevelký, nalezený r. 1831 u Riedu v údolí horního Innu. Nález jest zcela osamocený, a patří do počátku doby bronzové. Arthur J. Evans. Entdeckung von drei menschlichen Skeleten in der Höhle Barma Grande, zwischen Mentoae und Ventimiglia (str. 33—L0).

V této jeskyni, jedné ze známých a Riviěrem prozkoumaných jeskyň men-tonských našly se r. 1892 zase 3 kostry lidské. A. Evans přijel ihned na místo nálezu a podává o něm zprávu velmi zajímavou. Klade jej do nejstarší fase doby neolithické, v níž tu nebylo ještě známo umění keramické; dříve nalezené kostry v jeskyních Balzi Rossi jsou o něco mladší, z doby, v níž byly i obývány jeskyně ligurské (Pollera, Arene Candide atd.). Je to týž lid, jenž uvnitř Itálie zakládal terramarry.— H. Edelmann. Rsihengräberfunde von Frohn-stetten (str. 41—43). J. Heierlí. Ein Topferofen der Bronzezeit (str. 49—56). Nalezeno blíže Curychu u Rumlangu. Dr. K. Miller. Grabhügel von Emer-kingen bei Munderkingen a D. mit Wagen (str. 65—66) H. Edelmann. Grabhügel bei Hossingen und auf dem „Niemandsbohl" bei Ebingen (Württemberg) (str. 81—84).

Kromě toiio obsahuje neveliký jinak ročaík množství nejnovějších zpráv archaeologických z celé Evropy, což umožněno je redaktorovými styky s mnohými badateli evropskými.    N.

Niederlausitzer Mittheilungen. Zeitschrift der niederlausitzer Gesellschaft für Anthropologie und Alterthumskunde. II. Band, 3—6 Hefe. Guben 1892.

Obsahuje celou řadu popisů pohřebišť dolnolužických od H. Jentsche, H. Steinicka, H. Böttchera, W. von Schulenburga, Hiuptsteina, které zde zvláště vyčítati nechceme. Přehlednější články archaeologické uveřejnil tu H. Jentsch „Die Spiralfibel von Forst in L. und verwandte Funde aus der Niederlausitz" (str. 331—335). „Niederlausitzer Bronzefunde" (str. 385—389). — Do folklori-stiky náležejí články: C. C and er. Kinderspiele und Kinderreime in Guben und Umgegend (str. 216—231, 409—429). B a Icke. Sagen aus der Umgegend von Spremberg (str. 235). Gröszler. Der Umgang des Hammers in deutschen Gegenden (str. 237—240). O. C and e r. Die Flurnamen (str. 300. 430). E. D e gn e r. Überreste des Wendischen im Kreise Luckau (str. 338—350) W. von Schulenburg. Kleine Mittheilungen (z oboru lužického folklóru) (str. 431—435). — Kromě toho jest tu obsaženo veliké množství drobných, často velmi zajímavých zpráv.    S.

Časopis musea království českého, red. Ant. Truhlář, v Praze 1892, svazek čtvrtý. Ad. Patera otiskuje podle rukopisu veřejné knihovny v Petrohradě z r. 1404 známou skladbu „Radu otce syn.ivi", podávaje bedlivě pod čarou varianty z rukopisu roudnického, universitního a musejaího. J. Ště-