str. 423

přehlednost, s jakou byla psána od znalce lidu tamějšiho, pozornosti všeho čtenářstva českého, hlavně těch, kdož studují lidovědu.    Zbt.

StanisławPolaczek. Wieś Rudawa. Lud, jego zwyczaje, obyczaje, obrzędy, piosnki, powiastki i zagadki, Warszawa, 1892 (nákl. M. Arct, Nowy-Świat, 53vč.), cena 75 kop. Při polském sborníku národopisném „Wisłę", kterou čtenáři ö. Lidu z našich referátů jistě již dobře znají, vydávána je touž redakcí t. j. od dra. J. Karłowicze „Bibljoteka Wisły". Posud vydáno 10 svazků. Uvádime jejich názvy, doporučujíce zároveň nedrahou sbírku úhledných knížek do příruční bibliotheky českých pracovníků v oboru lidovědy. Vydány byly: I.—II. M. Federowski, Lud okolic Źarek, Siewierza i Pilicy, 1888—1889, Cena obou 1 rubl 50 kop,; III., IV. S. Chełchowski, Powieści i opowidania ludowe z okolic Przasnysza, 1889-1890, cena obou I rubl 30 kop.;

IV. Z. Wasilewski, Jagodne, wieś w powiecie Łukowskim, 1890, cena 75 kop.;

V. R. Zawiliński, Z powieści i pieśni Górali Beskidowych, 1890, cena 40 kop.; VII. M. Udziela, Medycvna i przesady lecznicze ludu polskiego, 1891, cena 85 kop. (viz můj referat Č. Lid I. slr. 519); VIII. K. Skrzyńska, Kobieta v pieśni ludowej, 1891, cena 40 kop. Za IX. vydána práce Polaczkova. Je to národopisná monografie vsi Rudawě, nedaleko Krakova, sestavená pilně od učitele tamějšiho. Spisovatel nejdříve obírá se topografií (A), kde seznamuje čtenáře s polohou, se zvířenou a rostlinami, s hospodářstvím. V druhé části (B) popisuje lid: jeho kroj, charakter, obyčeje (místy docela souhlasné s českými, zejména pokud se týče zvykosloví výročního), zaměstnání, obyčeje při narození, pří smrti a pohřbu, svatební, stavení (půdorysy na str. 79—-81 důležité pro agrárně-historické studium české), pověry a čáry, léčení lidové, dětské hry, příjmení, řeč, hojná snůška písní, pohádky a -pověsti, hádanky, na konci meloaie 7 písní. Knížka objemná (258 stran) podává pěkný, bohatý míterial pro srovnávací studie folkloristické. Za svazek X. vydána sbírka „Podania łotewskie", spisane i przełożone przez Władysława W ery hę (1892, str. 227, cena 65 kop.). Sběratel, známý vydáním sbírky „P o d a n i a białoruskie" (vyd. 1889, s úvodem dra. J. Karłowicze) otiskuje tu 22 pobádky a pověsti, kteréž sám sebral z úst tří vypráveček a přeložil do polštiny. Sbírka, obsahuje rozmanité látky pohádkové, jejichž výčet a rozbor nemůže býti účelem tohoto stručného referátu, kterým na vydání zajímavé a nové sbírky upozorňujeme a jako všecky ostatní svazky „Bibljoteky Wisły", tak i tento nejnovější vřele doporučujeme.    Zbt.

A. Harou. Contribution au Foklore de la Belgique, Paris 1892, str. 89. Objemná knížka tato byla vydána jako IX. sešit sbírky Collection internationale de La Tradition, dir. E. Blémont a H. Carnoy. Úhlednou, pratickou úpravou^ se druží k ostatním osmi knížkám téže sbírky, které tu před sebou máme. Českému čtenářstvu uvádíme aspoň názvy jejich: H. Carnoy, Les (Jontes ď Animaux dans les Romans du Renard (1889); J. Nicolaides, Les Livres de Divination, trąd. sur un manuserit ture inedit (1889); E. Veckenstedt, La Musique et la Danse dans les Traditions des Lithuaniens, des Allemands et des Grecs (1889); D.Brauns, Traditions Japo-naises sur la chanson, la musique et la danse (1890); F. Ortoli, Les Conr ciles et Synoúes dans leurs rapports avec le Traditionisme (1890); A. Lang, Etudes traditionnistes (1890); E. Blémont, Esthétique de la Tradition (1890); A. Ledieu, Les Vilains dans les oeuvres des Trouvěres (1890). V IX. svazku podává Harou výběr ze svých studií kulturně-historických a lidovědných v Belgii. Líčí lidové patrony nemocí, život v poutnických místech a průvody. Z popisu slavností národních obdobné jsou se slavností naší slavnostní obřady májové (str. 28) a obřady při střelbě ku ptáku, známé také u nás jako ob-